Romi u Turskoj zahtijevaju jednakost

Turski portal navodi da su se Romi uprkos manipulacijama i zloupotrebama naučili organizovati, pa je danas u zemlji smješteno oko 550 romskih udruženja

6955
Foto: Flickr

Vijekovima unazad, romska populacija u Turskoj se nalazi na dnu društvene ljestvice, izbjegavana i ignorisana, sa uskraćenim pravima i tretirana kao kriminalna.

Dašak nade ukazao se 2009. godine, kada je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) pokrenula ono što je nazvala romskom inicijativom. Naredne godine, Recep Tayyip Erdoğan postao je prvi premijer u Turskoj koji je javno izgovorio riječ Romi. Pred masom od 12.000 Roma, obećao je poboljšanje stanovanja, obrazovanja i zdravstvene zaštite, piše turski portal Ahval.

“Od sada su vaši problemi moji problemi. Niko se u ovoj zemlji ne može tretirati kao manje vrijedan”, rekao je Erdoğan, sada predsjednik Turske.

Međutim, kao i mnogi AKP-ovi planovi za poboljšanje turskog društva, ni ovi nisu ostvareni. Inicijativa je obećavala poboljšanje u obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju, sigurnosti, sprečavanju ranih brakova i otklanjanju predrasuda. Danas, nakon 10 godina nije postignut napredak ni u jednom od tih područja, navodi Ahval.

Umjesto toga, istanbulski Romi, njih nekoliko desetina hiljada, postali su žrtve ekspanzije građevinskih radova u zemlji. Sulukule i Tarlabaşı, romske četvrti u Istanbulu, srušene su kako bi se sagradile nove stambene zgrade.

Nakon propadanja romske incijative, AKP je planove za poboljšanje života Roma proveo uz potporu Evropske unije, ali uglavnom bezuspješno, najviše zbog zloupotrebe doniranih sredstava, piše Ahval.

Turski portal navodi da su se Romi uprkos manipulacijama i zloupotrebama naučili organizovati, pa je danas u zemlji smješteno oko 550 romskih udruženja.

Oko 1500 Roma u istanbulskoj četvrti Yeni lamlıca zarađuju za život prodavajući cvijeće i prikupljanjem papira i kartona za recikliranje. Prosječni mjesečni prihod porodica iznosi oko 400 $.

“Prodajem cvijeće od svoje sedme godine. Imam tri kćerke i dva sina. Moj 15-godišnji sin je želio nastaviti školovanje, ali nisam mogao ništa učiniti. Ni mi nismo mogli ići u školu, a godinama kasnije, ista je situacija i sa našom djecom”, rekao je Musa Kiraz, stanovnik Istanbula.

Na izborima koji će se održati 31. marta, Musa kao i mnogi drugi Romi, kaže da će glasati za Republikansku narodnu stranku (CHP) umjesto dosadašnjeg APK-a koji je uživao podršku romskih glasača u Turskoj.

“Ono što želimo od sadašnjih i lokalnih vlasti je sljedeće: Nemojte nam pristupati sa predrasudama! Suočavamo se sa problemom zapošljavanja zbog etničkog identiteta. Među Romima nema državnih službenika. Plaćamo poreze, služimo vojni rok, neka se neko pobrine za nas”, poručio je Raşit Kaytan, predsjednik Udruženja za obrazovanje Roma “Ataşehir”.

(portal-udar.net/ahval.news.com)