Romkinje u BiH žele da imaju sva prava kao i ostali građani BiH

1702
Foto: Udar

Ulični performans “Moje je pravo, a ne privilegija” povodom Svjetskog dana Roma održan je danas u Sarajevu. Performans je organizovala  Ženska romska mreža “Uspjeh” u BiH.

Osim obilježavanja 8. aprila kao Svjetskog dana Roma, performansom su članice pokušale skrenuti pažnju na loš položaj Romkinja, koje su diskriminirane po osnovu spola, po pripadnosti ovoj manjinskoj skupini, ali i zbog loših ekonomskih uslova.

Direktorica Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” iz Tuzle Indira Bajramović  je obraćajući se prisutnima, istakla da mnoge žene u regiji, posebno Romkinje, nailaze na brojne probleme kada su u pitanju diskriminacija, predrasude i neostvarivanje osnovnih ljudskih prava. Mnoge porodice žive ispod granice siromaštva, ali ipak, kako kaže, nije sve tako crno. Ako se vratimo unazad deset do petnaest godina, kaže ona, položaj Roma je bio daleko gori.

Jusić Naza iz Tuze, kaže da one žele podršku kao svi ostali narodi.

“Želimo da imamo sva prava kao i ostali građani BiH”, dodajući kako joj je trenutno isključen pristup vodi, jer nije u mogućnosti da isplati dug.

Jusić Naza (Foto: Udar)

Mujić Bahira, koja također dolazi iz Tuzle navela je kako se bore sa raznim poteškoćama. Najviše je boli status njene kćerke, koja je u lošoj ekonomskoj situaciji, bolesna, a pri tom odgaja djecu.

“Oni žive samo od socijalne pomoći, te su primorani na prikupljanja sekundarnih sirovina”, govori ona.

Larisa Kovačević, iz Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost”, navela je kako je današnji performans ujedno i završni događaj kampanje Mjesec dana ženskog romskog aktivizma

Ona kaže da su danas htjele da predstave rezultate istraživanja koji se odnosi na položaj Romkinja, te da su se simbolično okupili ispred SCC-a i Zajedničkih institucija “kako bi skrenuli pažnju nadležnim institucijama na probleme sa kojima se Romkinje susreću u okviru lokalnih zajednica”.

“Krajnje je vrijeme da zajednički radimo na rješavanju ovih problema”, rekla je Kovačević.

Larisa Kavačević (Foto: Udar)

Kao ključne probleme sa kojima se susreću Romkinje, ona prije svega navodi obrazovanje, i posao.

“Imamo situaciju gdje Romkinje još uvijek nemaju nikakvo vlasništvo na sebi, često su žrtve nasilja, a mali broj Romkinja se školuje”, govori Kovačević.

Njihovi naredni koraci su organizovanje zajedničkih sastanaka sa predstavnicima institucija na lokalnom i državnom nivou, kao i institucijama Evropske komisije koje djeluju u BiH.

“Romkinje nisu zastupljene u radu vijeća, savjeta nacionalnih manjina koja su značajna za naša pitanja. Naša namjera je da djelujemo i u tom području, da predložimo izmjene kriterija u imenovanju i odabiru kandidata za ova važna tijela. Dosta ćemo raditi i na monitoringu nacionalnih akcionih planova”, najavila je Kovačević.

Na kraju, ona je pozvala sugrađane i sugrađanke da budu solidarni, podrže i ne izbjegavaju pripadnike Romske populacije.

(portal-udar.net)