Romska dijaspora: Mi pomažemo i Romima i neromima. Državo, slijedi naš primjer

Inicijatori, u skladu sa aktivnostima koje su sproveli, smatraju da su za sada učinili dovoljno, kao i donatori i pojedinici koji su donirali finasijska sredstva. Sada, pozivaju sve druge da slijede njihov primjer, a prije svega državu

3121
Foto: Euro Rom

U vremenu krize i haotične situacije kojoj danas svjedočimo, velika je stvar, gotovo najveća, pokazati ljudskost i biti. Pandemija novog koronavirusa COVID-19 pogodila je cijeli svijet, a nije zaobišla ni Bosnu i Hercegovinu.

Romi u Bosni i Hercegovini  žive u neimaštini,  jer većina njih nema stalni zaposleno.Veliki broj njih nije u mogućnosti da obezbijedi namirnice za jedan dan, a kamo li da naprave dugoročne zalihe.

Zbog svega toga, pokrenula se romska dijaspora. Ideja je bila jednostavna – pomoći braći i sestrama koji su u nevolji, većoj nego ikada prije.

Inicijatori akcije (Kasim Suljić, Fadil Ferhatović, Nedžad Jusić)

Inicjatori koji su pokrenuli akciju su  Fadil Fehratović, Kasim Suljić i Nedžad Jusić.  Sva trojica su učinila nešto što se po prvi put dešava u Bosni i Hercegovini u romskoj zajednici – Romi iz inostranstva, porijeklom iz BiH i drugi, pokrenuli su doniranje sredstava za akciju  pod nazivom „Brat za brata“ „Pral – Pralea“.

U akciju su se uključili Romi koji žive i rade širom Evrope i Sjeverne Amerike. Zahvaljujući tome, u više romskih naselja šrirom Bosne i Hercegovine je podjeljena pomoć ugroženim Romima.

Ideja za ovakvom akcijom bila je ta da se svi Rome širom svjeta udruže i pokažu svoju humanost.

Fadil Ferhatović, poznatiji kao Crni Leptir, kaže za Udar da je razlog za ovu veliku kaciju jednostavan – virus sa kojim se bori čitav svijet.

U pomoć su mi pristupili mnogobrojni prijatelji vihiz s država. Ponosan sam na svakoga od vas ko je pomogo na bilo koji način. Ne bih želio da se neko osjeti uvrjeđenim ako ga imenom nisam spomenuo, a neke jesam. Ovaj rad je jako stresan i treba velika energija. Stižu mi poruke i to takve da može čovjek da zaplače. Moja namjera nije da nekoga reklamiram, ili da nekoga vrjeđam. Želim da ovu akciju uspješno radim sa svima – izjavio je Fehratović.

Kasim Suljić, još jedan od organizatora, kaže da je osjetio potrebu da se organizuje ovakva akcija i da se pomogne najugroženijim ljudima, ali ne samo Romima.

Nismo zaboravili ni svoje komšije i prijatelje drugih nacinalnost, tako da smo u ovoj akciji obuhvatili sve one kojima je potrebna – izjavio je Suljić.

U ovoj akciji nisu zaboravljene ni ustanove koji pomažu ugroženim građanima BiH, pa su tako dodjeljena novčana sredstva Domu penzionera, Domu za nezbrinutu djecu, Forumu solidarnosti emaus.

Udruženje Roma iz Saint Louisa, SAD, doniralo je skoro sedam hiljada KM za Javnu zdravstvena ustanova Dom zdravalja poliklinikom “Dr Mustafa Šehović“  ,  Domu penzionera Tuzla, Fondaciji Selo mira, te Udrženju HO “Merhamet.

Nedžad Jusić iz Udruženja „EuroRom“, uručio je srdestva ovim ustanovama.

Bila mi je velika čast i zadovoljstvo što sam bio jedan od organizatora ove akcije pored Fadila Fehratovića i Kasima Suljića. Drago mi je što su Romi pokazali svoju humanost za one kojima je pomoć najpotrebnija. Veliki broj prehrambenih pakete uručena je socijalno ugroženima, a također su donacije uručene i nekim  je ustanovama – rekao je Jusić.

Inicijatori, u skladu sa aktivnostima koje su sproveli, smatraju da su za sada učinili dovoljno, kao i donatori i pojedinici koji su donirali finasijska sredstva. Sada, pozivaju sve druge da slijede njihov primjer, a prije svega državu.

(portal-udar.net)