Romska moda u Ulmu: Moda prikazana u živopisnim tkaninama Roma

1035
S. Tschaffon (SWP.DE)
S. Tschaffon (SWP.DE)

Kako ukrastiti živopisnim bojama tmurni trg Kornhausplatz u Ulmu? Jednostavno tako što široku betonsku klupu pretvorite u pistu za modnu reviju s romskim dizajnom iz Budimpešte. Povodom Sedmice romske kulture u Ulmu, koja traje do subote, 21. septembra, mađarska dizajnerica Erika Varga predstavila je svoju kolekciju. Razvila je neobične modele s timom Romkinja.

Boje tkanina sjajno isijavaju na suncu

Plisirane suknje blistale su na suncu u subotu popodne – u svijetložutoj, tirkiznoj, svijetlo crvenoj i narandžastoj, rijetko jednobojno, ali uglavnom u šarenim cvjetnim ili patchwork trakama. Tipična karakteristika ovog romskog dizajna je da su tkanine isprepletene zlatnim i srebrnim nitima, objasnila je glasnogovornica, koja je prevodila reviju Erike Vargas. Ovaj modni projekt se sastoji od mješavine tradicionalnih i modernih tkanina, ali ujedno je i novi pristup “širenju poruke i olakšanju kulturne razmjene između Roma i neroma”.

U jeans jakni ugrađena je tradicionalna romska nošnja

Na primjer, Erika Varga ugradila je mađarski tradicionalni kostim u stražnji dio jakne. Folklorne čarape nisu uobičajeno duge i izrađene od teških materijala, nego od laganih materijala i prilično visokih proreza.

Slučajni prolaznici koji  su se našli na trgu Kornhausplatz ali i zvanice su bili svjedoci neobične modne revije  i posebno su bili iznenađeni kada je sama dizajnerica izvela mađarsku pjesmu uz pratnju mađarskog duhačkog ansambla koji su dio muzičkog programa sedmice romske kulture.

Hrabro suprotstavljanje predrasudama

Brojne organizacije koje se bave borbom za prava Roma i Sinta u Njemačkoj su pozvali građanstvo da se “informišu i hrabro suprotstave anticiganističkim predrasudama”. U pozadini je i rasistički napad na porodicu Sinta u Dellmensingenu u maju ove godine.