Romska porodica oslobođena optužbi za trgovinu djetetom

Optuženi su uhapšeni u junu prošle godine u akciji MUP-a RS, a optužnicu je podiglo Republičko javno tužilaštvo. Prema tadašnjim informacijama iz istrage, slučaj je otkriven kada je porodica Alić nezadovljna “cijenom” po kojoj je prodata 13- godišnja A.A.

1411
Aljić i Bosak

Vijeće Okružnog suda Banja Luka donijelo je juče oslobađajuću presudu za troje optuženika koji su se teretili za krivično djelo trgovina djecom, te obljuba djeteta. Ovo je prva optužnica za trgovinu djecom u Republici Srpskoj.

Krivice su oslobođeni otac djevojčice Alija Alić (51), te Mehmed Bosak (47) i njegov sin Ismet Bosak (19).

Alić se teretio da je 10. januara prošle godine u Doboju sa Mehmedom Bosakom dogovorio i obavio prodaju svoje trinaestogodišnje kćerke za 1.000 maraka, a da je prodata kako bi zasnovali prinudnu bračnu zajednicu.

Ismet Bosak bio je optužen da je nakon što mu je otac kupio trinaestogodišnjakinju, odveo A.A. na područje Visokog i počinio obljubu.

Sva trojica su ranije negirali krivicu.

Optuženi su uhapšeni u junu prošle godine u akciji MUP-a RS, a optužnicu je podiglo Republičko javno tužilaštvo. Prema tadašnjim informacijama iz istrage, slučaj je otkriven kada je porodica Alić nezadovljna “cijenom” po kojoj je prodata 13- godišnja A.A., sve prijavila policiji. Navodno je bilo dogovoreno da dobiju 2.300 KM, ali im je dato 1.000 KM, da bi kasnije od Bosaka zatražili još i zlatni prsten “Armani”, te 500 kvadrata zemlje.

Kompletan sudski postupak bio je zatvoren za javnost, a svako objavljivanje detalja značilo je iznošenje službene tajne, pa tako nije bilo ni detaljnijeg obrazloženja oslobađajuće presude, ali je navedeno da tužilaštvo nije dokazalo krivicu.

Advokatski tim odbrane optuženih Vladimir Kovačević i Aleksandar Jokić pozvali su se na odluku Apelacionog suda u Srbiji, koja je vezana za identičan slučaj koji se dogodio u ovoj zemlji.

Smatrali su da se u konkretnom slučaju radilo o neotklonjivoj pravnoj zabludi.

Kovačević je ranije kazao za Udar da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela “jer se tu radi o romskoj populaciji koja ima jasna pravila koja se baziraju na običajnom pravu koje je staro nekoliko hiljada godina”.

Dakle prema stavu svih Roma, odnosno njihovih vjerskih poglavara, djevojka za udaju tj. osoba koja može da sklopi brak je ženska osoba koja je napunila 13 godina. Kod njih je djevojka od 18 godina stara za brak. Ono što je tu bitno je da se tu radi o neotklonivoj pravnoj zabludi, to što su oni učinili je nešto što su njihovi preci radili hiljade godina unazad, to je dio njihove tradicije – rekao je tada Kovačević.

Podsjetimo da su ranije u izjavi za portal Udar brojna romska udruženja i aktivisti osudili sklapanje maloljetničkih brakova, i istakli da je takva praksa neprihvatljiva.

Jedna od njih je Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja Bolja Budućnost, koja je kazala kako to nije tradicija, nego očit primjer traffickinga.

Ja bih osudila i advokata i sudiju i sve njih koji su rekli da je to naš običaj, kultura i tradicija. To je samo da ne rade ništa po tom pitanju i da to prođe tako olako – naglasila je Bajramović.

(portal-udar.net)