Romska udruženja se usprotivila rasističkom skupu u Londonu

1018
Antifašistički protesti u Londonu (foto: Independent)
Antifašistički protesti u Londonu (foto: Independent)

Iako čine najveću manjinsku zajednicu pripadnici romske nacionalnsti su često tretirani u svijetu kao građani drugog reda.  Nije tajna da nećete dobiti priliku za posao, ili u koliko je dobijete da postoji mogućnost da ćete se na istom osjetiti diskriminisano i da imate veće šanse za otkaz  samo zato jer ste Rom ili Romkinja.

Kako izvještava portal Romea.cz, u Londonu postoji stranka koja je poznata po anti-romskim stavovima, a koja nosi naziv “Narodna stranka Naša Slovačka – Marijana Kotleba” (ĽSNS), slovačkog zastupnika u parlamentu, Milana Uhrika i slovačkih državljana koji žive u Londonu.  Naime, pomenuti slovački zastupnik kontinuirano negira da se holokaust nad Romima ikada desio te aktivno sarađuje sa neonacističkim grupacijama u Slovačkoj.

Nakon što su saznali da će pripadnici ove stranke održati sastanak u jednom od lokalnih barova u Londonu,  sredinom novembra članovi antifašističke platforme Unite Against Fascism (UAF), Romi iz Slovačke a koji žive u Velikoj Britaniji, i studenti su odlučili svojim demonstracijama spriječiti isti, u čemu su na kraju i uspjeli.

Pol Sillett iz UAF-a (Ujedinjeni protiv fašizma) izjavio je za list Morning Star da se “više od 60 antifašista suprotstavilo  održavanju ovog  „sastanka“.  Mnogi prosvjednici bili su slovački Romi koji žive u Britaniji.

Podsjećanja radi, prvi masovni protest Roma protiv slovačkih nacista u Velikoj Britaniji, organizovala Daniela Abraham, 39-godišnja Romkinja iz Slovačke, koja sada živi u Londonu.