Romska zajednica u Srbiji nije izostavljena sa spiska za vakcinaciju

653

Romska populacija u Srbiji nije izostavljena sa spiska za vakcinaciju, u narednim mesecima biće im omogućeno da se prijave za imunizaciju uz pomoć mobilnih timova u njihovim naseljima.

Država ozbiljno shvata važnost očuvanja zdravlja romske zajednice saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.  Ministarka Marija Obradović obišla je Marinkovu baru, jedno od podstandardnih naselja koje se nalazi na teritoriji gradske opštine Voždovac u Beogradu.

Ovom prilikom stanovnici Marinkove bare mogli su da se prijave na portal E-uprava, kako bi se vakcinisali protiv korona virusa. Aplikaciju su im olakšali volonteri opštine Voždovac, na punktovima sa laptop računarima, koje je postavilo Ministarstvo.

“Država je  ozbiljno posvećena podršci svim grupama stanovništva u procesu imunizacije protiv kovida 19”, rekla je  ministarka Obradović. Ona je sa državnim sekretarom  Stevanom  Gligorinom, predstavnicima opštine Voždovac i  predstavncima romske zajednice obišla ovo podstanarsko naselje kako bi ljudima objasnila važnost vakcinacije.

U narednim danima svi gradovi i opštine imaće jasne instrukcije na koji način da uspostave saradnju sa romskom zajednicom po ovom pitanju, poručila je ministarka. Dodala je da je prvi potez uključivanja romske populacije u proces imunizacije bila onlajn emisija koju je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave organizovalo u saradnji sa organizacijom “Opre Roma Srbija”. Ministarstvo je apelovalo na sve gradove i opštine da tokom pandemije ne isključuju struju i omoguće pristup pijaćoj vodi u podstandardnim naseljima.

Državni sekretar ministarstva Stevan Gligorin poručio je da je ovo početak inicijative da se zdravlje romske zajednice u Srbiji sačuva, kao i da će u narednom periodu obići mesta u kojima žive Romi, kako bi se napravio dobar plan za očuvanje života i zdravlja ljudi.

(portal-udar.net)