Romske stranke zajedno nastupaju na izborima u Srbiji

Stranke su saglasne da će izaći na izbore, odnosno da ih neće bojkotovati, da podržavaju smanjenje cenzusa sa pet na tri posto, ali smatraju da broj potpisa potrebnih za predaju liste za izbore treba smanjiti sa 10.000 na 1.000

800
Foto: Ilustracija

Pet romskih partija izjasnilo se za zajednički nastup na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji, nakon sastanka u Beogradu koji je organizovala nevladina organizacija Liga Roma.

Sastanku su prisustvovali Romska partija Jedinstvo, Romska partija, Unija Roma Srbije, Ujedinjena partija Roma i Demokratska unija Roma.

Predsjednici Romske partije i Romske partije Jedinstvo Srđan Šajn i Ferhjat Saiti izrazili su zadovoljstvo razgovorima za ukrupnjavanje političkog bloka koji će predstavljati romsku zajednicu na izborima.

“Uvjereni da će u svim romskim partijama da preovlada interes zajednice, poslije sastanka koji je organizovala nevladina organizacija Liga Roma sa pet romskih političkih organizacija, uvjereni smo da će Romi biti dio ne samo zakonodavne već i izvršne vlasti na nacionalnom nivou a očekujemo značajnu participaciju i na lokanim nivoima”, kazali su u zajedničkoj izjavi Šajn i Saiti.

Stranke su saglasne da će izaći na izbore, odnosno da ih neće bojkotovati, da podržavaju smanjenje cenzusa sa pet na tri posto, ali smatraju da broj potpisa potrebnih za predaju liste za izbore treba smanjiti sa 10.000 na 1.000.

Također se zalažu da se spriječi kupovina i manipulacija romskim glasovima, kao i da se slobodna volja birača romske nacionalne zajednice ne uslovljava raznim socijalnim programima koristeći se siromaštvom kao posebnim “političkim” programom za najmarginalizovanije grupe kao sredstvo ukidanja njihove političke volje.

“Liga Roma će zajedno sa romskim političkim partijama, u narednom period, izaći sa prijedlogom jedinstvenog nacionalnog programa Roma Srbije koji će ujediniti sve političke snage Roma, jer samo jedinstvo može garantovati ostvarivanje svih političkih prava i unapređenje položaja Roma u Republici Srbiji”, navodi se u saopćenju.

(portal-udar.net)