Romski aktivisti poručili: Sve će ostati isto, ništa se neće promijeniti u BiH

Romski aktivisti sa kojima smo razgovarali, dominantno su izrazili skepticizam prema promjenama u BiH koje bi trebale nastupiti nakon održavanja jučerašnjih izbora

1483
Foto: Udar ilustracija

Iako rezultati još nisu u potpunosti kompletirani, na osnovu većine obrađenih biračkih mjesta, zasigurno su potvrđene pobjede određenih kandidata. Tako su stanovnici Bosne i Hercegovine već saznali ko će sačinjavati tročlano Predsjedništvo, te da je Republika Srpska dobila novu predsjednicu i dva nova-stara potpredsjednika.

U toku je prebrojavanje glasova za kandidate koji su u utrci za poziciju poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, te Narodnu skupštinu RS i kantonalne skupštine u FBiH. Međutim, na osnovu preliminarnih rezultata, SDA, HDZ i SNSD i dalje uživaju najveću podršku birača.

Romski aktivisti sa kojima smo razgovarali, dominantno su izrazili skepticizam prema promjenama u BiH, koje bi trebale nastupiti nakon održavanja jučerašnjih izbora.

“Kada su u pitanju dobijeni rezultati, moram priznati da nisam očekivao ovakav ishod kod bošnjačkog člana Predsjedništva. Uzimajući u obzir preliminarne rezultate za Parlament FBiH i kantone, evidentno je da se svijest glasača nije promijenila, tako da se ništa neće ni promijeniti u državi u narednom periodu”, smatra Nedžad Jusić.

Indira Bajramović podsjeća da još uvijek nisu prebrojani glasovi iz svih izbornih jedinica, te da je tako i dalje sve neizvjesno. Pored toga, izražava nezadovljstvo izlaskom građana na izbore. 

“Pored svega što se dešavalo u prethodnom periodu, veliki broj ljudi nije izašao na izbore što je neshvatljivo, zbog toliko kritika upućenih vlastima. Iskreno, ne vjerujem da će doći do nekih promjena”, poručuje Bajramović.

Naš sagovornik iz Gradiške, Aleksandar Mašić, smatra da vlast, uprkos tome kakva je, treba biti poštovana, jer je legitimna.

“Nisam iznenađen ovakvim izbornim rezultatom. Međutim, očekujem da stranke konačno počnu raditi svoj posao, kako bi bar malo opravdale povjerenje glasača”, poručuje on.

Brojni egzistencijalni problemi i svakodnevna borba za pravdu na ulicama BiH, za Melinu Piriju predstavljali su nadu da će izlaznost na izbore biti mnogo veća od dosadašnjih i da će trenutna vlast biti smijenjena.

“Generalno, razočarana sam. Očekivala sam da će doći do nekih promjena, usljed nezadovoljstva koje se svakodenvno manifestuje širom BiH, na ulicama, u medijima… Prevashodno, očekivala sam veću izlaznost.  Ovako će sve ostati isto, ništa bolje se neće desiti”, istakla je Pirija.

(portal-udar.net)