Romski informativni centar: Romi u etnički podijeljenoj BiH, suočavaju se sa rasizmom

1468

Prije svega svim Romima svijeta želimo da čestitatamo 8. april uz mnogo zdravlja sreće i napretka.

Takođe želimo da se zahvalim svim ljudima, BH institucijama, međunarodnim organizacijama, romskim i neromskim organizacijama koje ulažu napore u rješavanju problema Roma u Bosni i Hercegovini.

Kako u svijetu, tako i kod nas u Bosni i Hercegovini, 8. april obilježavamo kao dan kada je romska zajednica poslala jasnu poruku „Stop rasizmu i diskriminaciji“, dan kada je održan Prvi svjetski kongres Roma 1971. godine u Londonu.

Danas, nakon 50 godina, Romi, u etnički podijeljenoj BiH, suočavaju se sa rasizmom i diskriminiriminacijom bilo da se radi o obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti ili stanovanju. Sva nastojanja države Bosne i Hercegovine u socio-ekonomskoj integraciji romske zajednice još uvijek su ograničena nedostatkom političke volje kao i nedovoljnim financijskim izdvajanjima.

Sada, kada svijetom vlada pandemija COVID-19, odgovor BH institucija i briga za socijalno najugroženije kategorije građana, a naročito kada su u pitanju Romi, je izostala. Uputili smo apel BH institucijama i međunarodnim organizacijama o stanju u kojem se nalazi romska zajednica.

Romska zajednica je ostala bez hrane, 12 romskih zajednica je bez vode za piće, veliki broj bez struje, bez higijensko-dezinfekcijskih sredstava. Na naš apel prvo su odgovorile međunarodne i romske nevladine organizacije i svoja finansijska sredstva usmjerili prema najugroženijim, najsiromašnijim porodicama koje su njihovi projektni korisnici, među kojima su i romske porodice. I ova sredstva su također ograničena.

Od početka pandmije, samo par općina je izdvojilo određena finansijska sredstva za humanitarnu pomoć romskoj zajednici podjelom paketa u hrani i dezinfekcionim sredstvima u iznosu od 50-ak KM kojom se obuhvati 30 do 50 porodica na toj općini, tako da i ovim intervencijama nisu obuhvaćene sve porodice, što je na terenu izazvalo dodatne probleme.

Vlade entiteta u svojim planovima za suzbijanje posljedica pandemije nemaju definisane politike, niti razmišljaju o razvijanju politika za pomoć romskoj zajednici, iako su pravovremeno informisani u kakvim uslovima trenutno Romi žive.

Koristimo ovu priliku da pozovem predstavnike državne vlasti u Bosni i Hercegovini na hitno usvajanje državnog budžeta, kako bi državni grant za rješavanje problema Roma u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu  bio operativan, kao i hitnu humanitarnu intervenciju svih nivoa vlasti pri rješavanju trenuntih egzistencijalnih problema najugroženijih porodica. Također vas pozivamo da prilikom kreiranja ekonomskih programa u suzbijanju posljedica pandemije u programe uvrstite i rješavanje socio-ekonomske probleme Roma.

Budite zdravi

Ostanite u kućama.

Kali Sara – Romski informativni centar