Romsko kolo zaigrano u Vijećnici: Otvorena izložba “Na marginama”

Izložba će u Vijećnici biti otvorena do 28. juna, nakon čega će biti postavljena i na otvorenom, na mostu Skenderija

1738
Foto: Udar

Danas je u Vijećnici otvorena izložba fotografija “Na marginama”, s pričama o životu Roma i Romkinja i njihovih porodica iz Bosne i Hercegovine koje ruse ukorijenjene stereotipe o romskoj populaciji.

Izložba je producirana od strane Centra za postkonfliktna istraživanja u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH i Rockfeller Brothers fondacijom.

Izloženo je 20 fotografija i pozitivnih priča s ciljem pokazivanja života Roma u BiH kao i razbijanju predrasuda i stereotipa o njima.

Autori fotografija su Armin Durgut, Vedran Zivković, Mirko Pincelli, Brad Hobbs i Aldin Fafulović iz Viteza, jedini Rom među fotografima.

Aldin kaže da mu je ovo pružilo mogućnost da kroz objektiv svog fotoaparata pokaže stvarnu sliku Roma, pozitivniju i drugačiju od one koju uglavnom svi vide.

“Fotografisali smo Rome i Romkinje koji su obrazovani, završili su školu, zaposlili se, sretno se udali ili oženili. Ovaj projekt je bio odlična prilika da se pokaže slika Roma koji su zaposleni, obrazovani žive u sasvim normalnim uslovima kao i svi drugi. Naravno, odlična prilika za borbu protiv diskriminacije i stereotipa jer je fotografija sredstvo koje se može koristiti i pobijediti u takvoj borbi”, rekao je Aldin.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambassador Bruce Berton na otvorenju je rekao da se Romi i danas suočavaju s diskriminacijom u svijetu uzrokovanom negativnim stereotipima o njihovoj zajednici. U BiH se nedovoljno poštuju njihova prava na zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, socijalnu zaštitu, zdravstveno osiguranje i obrazovanje.

“Događaj poput ove izložbe suprotstavljaju se uvriježenim stereotipima, jer prikazane fotografije govore o ličnim iskustvima, ljepšoj i istinitijoj slici o Romima”, rekao je ambasador Berton.

Da Romi u Bosni i Hercegovini nisu građani drugog reda i da Romi žele da ih Bosna i Hercegovina prihvati kao svoje građane, između ostalog s pravom da biraju i budu birani i da se obrazuju rekla je Aldina Denić, predsjednica Udruženja Mladi Romi iz Viteza.

“Gledajte ljude iz vase perspective, a ne iz perspective drugih”, rekla je Aldina.

Ceremonija otvaranja izložbe je uveličana uz romsku muziku i romsko kolo izvedeno od KUD-a Mladi Romi iz Viteza.

Izložba će u Vijećnici biti otvorena do 28. juna, nakon čega će biti postavljena i na otvorenom, na mostu Skenderija.

Do kraja godine, izložba  “Na marginama” će biti predstavljena i publici u drugim BH gradovima.

(portal-udar.net)