RUŠENJE PREDRASUDA: Aida je dobra učenica, glumi u predstavama i osvaja nagrade

Ono što nas je posebno dojmilo jeste saznanje da je Aida osvojila i nagradu na prvom BiH Art Forumu, koji se održao Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Forum je otvorio njen dokumentarni film “Ulica snova”

1608
Aida Vehabović

Romi i Romkinje u medijima spominju se često kada treba opisati veličinu siromaštva, nizak nivo obrazovanja, nezaposlenosti. Rijetki su primjeri novinarskih članaka koji govore o pozitivnim primjerima iz romskih zajednica.

Pozitivnih, ambicioznih, smjelih članova romske zajednice itetako ima. Da nije sve tako crno dokazuje mlada Aida Vehabović. Takva jedna priča odvela nas je u Kakanj.

Prvi dojam koji smo stekli o ovoj mladoj glumici je da smjela, hrabra i puna samopoštovanja. U priči o Aidi, prikazaćemo nejn vedrinu, želju i ponos.

Posebna ljubav prema glumi

Aida ima šesnaest godina, učenica je Srednje mješovite škole u Kaknju, smjer poslovno-pravni tehničar.

Pored volje za formalnim učenjem i školovanjem, ona gaji posebnu ljubav prema glumi i ovoj vrsti umjetničkog iskazivanja.

Članica je škole glume, koju pohađa u okviru Javne ustanove Kulturno sportski centar Kakanj, gdje je stekla osnovno znanje o ovoj vrsti umjetnosti.

Jedan od mojih najvećih hobija je gluma i članica sam Javne ustanove Kulturno sportski centar Kakanj, škole glume, dramskog studija – rekla je Aida.

Ona se već 7 godina bavi glumom i uporna je u namjeri da postane glumica. O njenoj uspješnosti svjedoče brojne predstave, ali i osvojene nagrade.

Za 7 godina, koliko se bavim glumom ostvarila sam jako puno projekata, odnosno predstava. Izdvojila bih predstavu “Pozdravi nekog”, jer sam tada osvojila svoju prvu nagradu, nagradu za najbolju glumicu – kaže Aida.

“Ulica snova”

Ono što nas je posebno dojmilo jeste saznanje da je Aida osvojila i nagradu na prvom BiH Art Forumu, koji se održao Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Forum je otvorio njen dokumentarni film “Ulica snova”.

“Ulica snova” je film koji govori o Romima i Romkinjama koji žive u Kaknju, u Ulici snova.

Ovaj film daje potpunu i realnu sliku života ovog naroda, koji se svakako nalazi na ivici siromaštva, a posebno u doba pandemije korona virusa.

Pripadnici romske nacionalne manjine moraju se truditi puno više

Sa Aidom smo razgovarali i o položaju Roma i Romkinja u bh. društvu. O mogućnosti školovanja romske djece, a neizostavna tema je bila i diskiminacija Roma i Romkinja u obrazovnim ustanovama.

Za mene je osnovno školovanje jako teško bilo, mnogo sam diskriminacije doživjela. Kada sam došla u srednju školu, to se promijenilo, moji snovi su se počeli  –  Aida.

Aida smatra da se pripadnici romske nacionalne manjine moraju se truditi puno više kako bi ostvarili ono što drugi ostvaruju sa potpunom lahkoćom.

Roditelji kao nesebična podrška

Njen dosadašnji uspjeh bio je jako težak i naporan, ali sve što je do sada ostvarila uspjela je uz pomoć i podršku roditelja.

Roditelji su uvijek tu, uz mene. I u dobrim i u lošim periodima uvijek su moja podrška i oslonac – kaže Aida.

Njena majka, Zemina Vehabović, je jako ponosna na svoju kćerku. Bez obzira na sve nepovoljne okolnosti ona se izborila da svojoj kćerci omogući sve uslove za obrazovanje.

Aidini snovi se postepeno ostvaruju, međutim ova mlada djevojka priznaje da nije lahko odrastati i živjeti u okruženju u kojem je ponekad neshvaćena.

Okruženje iz moje mjesne zajednice je bilo začuđeno, u smislu kako ja mogu ići u školu, obrazovati se, imati hobi, raditi, imati neke honorare, putovati, ali na kraju su to dobro prihvatili – kaže Aida.

Obrazovanje kao temelj uspjeha

Kao ključni temelj za uspjeh Aida navodi obrazovanje. Mišljenja je da od obrazovanja sve počinje i da se uključivanjem u obrazovni sistem mogu svi problem riješiti.

Najveća Aidina želja je da upiše Akademiju scenskih umjetnosti i da se ostvari kao profesionalna glumica.

Aidina poruka za sve mlada je da se na greškama uči, da treba biti zadovoljan životom, jer materijalne stvari su prolazne.

(portal-udar.net)