Sahranjeno sedam žrtava stravičnog požara u Brčkom

654

Uz suze i neizmjernu tugu danas je u Brčkom sahranjeno sedam žrtava požara koji je zahvatio porodičnu kuću u naselju Suljagića sokak.

Omer i Fahrija Salihović, njihova unuka Mirela i četvero maloljetne djece stradali su u požaru koji je njihovu kuću zahvatio u subotu.

Sahrana kojoj su prisustvovali članovi porodice, rodbina, prijatelji i ostali građani Brčkog obavljena je u poslijepodnevnim satima na Gradskom groblju Meraje.

Dženaze-namaz stradalima klanjali su muftija tuzlanski Vahid-efendija Fazlović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-efendija Gobeljić i imam džemata Ivici-Meraje Mevludin-efendija Smajlović.

Mustafa-efendija Gobeljić je u svome obraćanju prisutnima kazao da je nakon ratnih stradanja današnji dan vjerovatno najtužniji dan u Brčkom.

“Danas se opraštamo od sedam članova jedne porodice, tri dobna uzrasta – djed i nena, njihova djeca i njihova unučad. Ova činjenica dodatno ukazuje na veličinu tragedije koja je zadesila ovu porodicu i ražalostila sve nas”, kazao je Gobeljić.

Muftija tuzlanski Vahid-efendija Fazlović je iskazao taziju – saučešće članovima porodice u svoje ime i uime reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-efendije Kavazovića.

“Ovo je dan u kojem možemo mnogo učiti uz duboko razmišljanje da moramo biti mnogo bliži jedni drugima, i u porodicama i u našim komšilucima kako bismo se u svakom stanju, i kad je radost, a posebno kada je žalost, našli jedni uz druge. Pozivam vas na humana djela, neka to bude poruka ovih merhuma. Naše ljudske vrline se potvrđuju lijepom riječju i dobrim djelom. Ja se nadam da ćemo, ako Bog da, biti zdušno uz porodicu ovih merhuma, to je naša dužnost”, izjavio je Fazlović.

Neimaština i problemi ove romske porodice uzeli su danak u ranim jutarnjim satima u subotu, kada je u njihovoj porodičnoj kući, bez struje, došlo do izbijanja požara, kojeg su prouzrokovale svijeće.

Vlast u Brčkom potvrdila je da se ovakva tragedija u ovoj regiji ne pamti.

Tim povodom, dan žalosti proglašen je u Brčko distriktu i Federaciji BiH.