Sajt ministarstva u Srbiji biće preveden i na romski jezik

Inicijativu je pokrenula potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović, koja je i na čelu Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji

1227
Foto: Politika.rs

Sajt Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije biće preveden i na romski jzik, što predstavlja jedinstven potez u Srbiji, jer će po prvi put sajt jedne državne institucije na Balkanu biti preveden na ovaj jezik, saopšteno je iz Mnistarstva, piše Blic.

Inicijativu je pokrenula potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović, koja je i na čelu Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji.

U saopštenju je navedeno da se inicijativom ministarke Mihajlović želi dati aktivan doprinos boljem pristupu informacijama, uslugama i aktivnostima u cilju efikasne inkluzije romske zajednice u društvo. Ministarka je pozvala i ostala ministarstva da bar dio svojih sadržaja koji su relevantni za romsku zajednicu i uključivanje u društvo prevedu na romski jezik, navodi Blic, pozivajući se na agenciju Tanjug.

„Vlada Srbije radi mnogo na integrisanju romske zajednice u društvo i sve mere koje država sprovodi, a tiču se boljih uslova u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravlja i stanovanja pripadnika romske nacionalnosti biće prevedene na romski jezik.

Pored sajta Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u toku je i izrada višejezične veb-platforme Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, tako da će na jednom mestu postojati baza sa svim relevantnim podacima, strateškim dokumentima i publikacijama vezanim za praćanje realizacije Strategije i Akcionog plana”, dodaje se u saopštenju.

(portal-udar.net/blic.rs)