Salešević: Romi danas ne smiju da budu neobrazovani

Troje Roma sa područja Prijedora u posljednjih nekoliko godina završilo je i fakultete. Jedno od njih zaposleno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, dok dvoje traže posao

1438
Ramo Salešević

U Republici Srpskoj živi, kao se procjenjuje, oko 17.000 Roma od kojih je u Prijedoru 800. Sva romska djeca na prijedroskom području stasala za osnovnu školu, pohađaju taj nivo obrazovanja, dok je u srednjim školama broj romske djece mnogo manji.

Najvažnija stvar za integraciju Roma u društvo jeste obrazovanje, ocjenjuju nadležne isntitucije. Osnovne škole u Prijedoru pohađa 57 romske djece. Almedina Žerić, učenica Osnovne škola „Desanka Maksimović“, kaže da voli školu u koju rado ide radi sticanja novih znanja i kako bi po završetku škole imala mogućnost da nađe posao.

Osnovno obrazovanje u Republici Srpskoj je obavezno. Ranija praksa da romska djeca krenu u osnovnu školu, ali je ne završe, iščezava, tvrde u obrazovnim institucijama.

Iako postoji stereotip da su Romi loši učenici, obrazovni aktivisti kažu da to nije slučaj. Sanja Munjiza, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola Prijedora kaže da je to obični stereotip.

“Djeca kao djeca, svi su isti, bilo da se radi o romskoj, ili djeci koja nisu iz ove nacionalne manjine. Neki vole školu i dobro uče, neki manje. Mi smo imali učenicu, Romkinju, koja je završila osnovnu  školu i koja je imala najljepši rukopis, tako da tu nema pravila“, rekla je Munjiza.

Takođe, kaže i da postoje razne radionice od strane pedagoško-psihološke službe, razgovori, ubjeđivanja, dokazivanja sa djecom tako da se uspije kroz zajednički angažman da svi završe osnovnu školu.

U Udruženju Roma Prijedora, svjesni su značaja koje obrazovanje ima, pa mnogo aktivnosti usmjeravaju na tu oblast. Ramo Salešević predsjednik ovog udruženja u izjavi za RTRS ističe kako redovno odlazi u romske porodice i insistira kod roditelja da djeca moraju da pohađaju školu i da se obrazuju.

“Ne smiju danas da budu neobrazovani. I kada završe osnovno obrazovanje moraju dalje. Znači, da pristupe  kako srednjem obrazovanju, tako i visokom obrazovanju, jer bez škole danas smo svjesni da nema ništa“, ističe Ramo Selešević.
Iako je situacija u osnovnom obrazovanju relativno dobra, manje učenika Roma nastavlja da se obrazuje u srednjoj školi.  U srednju školu na području Grada Prijedora ide osam učenika koji redovno i aktivno pohađaju srednje obrazovanje. Selešević kaže da su se samo od tih 8, tri učenika  izjasnila kao pripadnici romske nacionalne manjine.

„Za to postoji više razloga. A jedan je da postoji diskriminacija nad tom djecom od strane učenika. Takođe, na kraju kad ta djeca završe srednje, ili visoko obrazovanje, teško dolaze do posla”, navodi Salešević, objašnjavajući zašto se neki ne izjašnjavaju kao Romi.

Grad Prijedor već nekoliko godina unazad pomaže romskim učenicima obezbjeđujući besplatno udžbenike i školski pribor. Školski pribor je dobilo svih 57 osnovaca romske nacionalnosti.

„Gradska uprava se trudi da pomogne djeci romske nacionalnosti da uspješno završe osnovnu, po mogućnosti i srednju školu, a da oni koji budu u mogućnosti upišu i visoke škole. Ovo je put da u budućnosti ova djeca mogu biti ravnopravni sa svim svojim sugrađanima u traženju radnih mjesta“, kaže gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Prema riječima Rame Saleševića, Prijedor treba da bude, što se tiče školovanja romske djece, primjer svim gradovima u Republici Srpskoj, jer gradska uprava ne odvaja romsku djecu od ostale djece, čak i pomaže u njihovom školovanju.’
Troje Roma sa područja Prijedora u posljednjih nekoliko godina završilo je i fakultete. Jedno od njih zaposleno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, dok dvoje traže posao.

(portal-udar.net)