Saopštenje za medije Udruženja nacionalnih manjina Zenica: “Iskazivanje šovinizma i nacionalizma prema zeničkim Romima od strane gradonačelnika Fuada Kasumovića”

976

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća došlo je zabrinjavajućeg izljeva šovinizma i nacionalizma, pa i rasne segregacije prema zeničkim Romima, a od strane gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, navodi u svom saopštenju za medije Udruženje nacionalnih manjina Zenica. Mnogi zenički Romi, ali i sve ostale patriote BiH, ispred malih ekrana sa nevjericom su posmatrali promoviranje nacionalističke politike u Vijeću Grada Zenice od strane Kasumovića.

Kako dalje navodi Udruženje, Kasumoviću je okidač za ovakvo ponašanje bilo podnošenje incijative za održavanje tematske sjednice u Gradskom vijeću, na kojoj bi se razmatrali brojni nagomilani problemi sa kojima se susreće Romska zajednica sa područja grada Zenice. Ovu inicijativu je podnio uvaženi doktor Jasmin Hođžić, vijećnik ispred SBB-a u Gradskom vijeću. Nakon što je javno iznešena ova incijativa, Fuad Kasumović je izašao za govornicu, te poručio zeničkim Romima da Jasmin Hođžić nije legitimni predstavnik zeničkih Roma, odnosno da je jedini legitmni predstavnik zeničkih Roma „nezavisni“ vijećnik Asim Musić, za kojega su zenički Romi već ranije javno na društvenim mrežama pisali da Rome naziva CRNCIMA. Sasvim je sigurno da Kasumović ovakvim ponašanjem propagira nacionalističku politiku zbijanja u nacionalne torove, te podržava vijećnika koji po svjedočenjima zeničkih Roma ispoljava najružnije oblike šovinizma, rasizma i nacionalizma.

Dalje se u saopštenju navodi da je prilično zabrinjavajuće i to što je Kasumović ovakvom politikom zatrovao i pristalice i članove Nezavisnog Bloka, pa su isti proteklih dana na društvenim mrežama javno iskazivali nacionalnu netrpeljivost prema Romima, pa prema istima propagirali i šovinizam i rasnu diskriminaciju. Također, na FB stranici Udruženja nacionalnih manjina, pristalice Kasumovića Romima pišu da su cigani i da se bave ciganskim poslima. U svim Europskim zemljama kada Roma nazovete ciganom, bit će te krivično ili u najmanjoj mjeri prekršajno kažnjeni.

Kasumović bi trebao znati da svi vijećnici Gradskog vijeća, a što je za govornicom izjavio i Mensud Keleštura, ratni general i vijećnik ispred A-SDA, zastupaju interese svih građana Zenice, a ne samo naroda iz kojeg dolaze ili svojih glasača.

Sa pravom se bojimo da će u narednim danima pristalice Kasumovića i članovi Nezavisnog Bloka doći u iskušenje i da fizički napadaju Rome u Zenici! Snimke sa današnje sjednice dostavit ćemo i Delegaciji EU u BiH, te Američkoj i Britanskoj ambasadi, kako bi isti vidjeli da Kasumović ispred Nezavisnog Bloka propagira nacionalističku retoriku, nalik onoj iz ratnih devedesetih godina.

Ovim putem se javno zahvaljujemo uvaženom doktoru Jasminu Hođžiću što je pružio iskrenu ruku prijateljstva Romskoj zajednici iz grada Zenice, te svim ostalim zvaničnicima SBB-a na nesebičnoj podršci zeničkim Romima.

Ostale zvaničnike i kadnidate na izbornim listama ispred Nezavisnog Bloka pozivamo da posjete našu Romsku zajednicu i ograde se lično pred nama od Kasumovićeve nacionalističke retorike!, piše u saopštenju Udruženja nacionalnih manjina Zenica.