Saradnja Vlade KS i Udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”

Predsjednik Udruženja Divjak informirao je domaćine da je udruženje koje predstavlja, u proteklih 27 godina djelovanja, osiguralo stipendije za više od 7.000 učenika i studenata u ukupnom iznosu od oko 6,5 miliona KM

689

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministri obrazovanja, nauke i mladih te kulture i sporta Anis Krivić i Kenan Alikadić razgovarali su sa Jovanom Divjakom i njegovim saradnicima o aktivnostima Udruženja “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu” i mogućnostima buduće saradnje sa Kantonom Sarajevo. 

Predsjednik Udruženja Divjak informirao je domaćine da je udruženje koje predstavlja, u proteklih 27 godina djelovanja, osiguralo stipendije za više od 7.000 učenika i studenata u ukupnom iznosu od oko 6,5 miliona KM.

Naša djeca pripadaju različitim kategorijama stanovništva, a sa nama su obišla i 18 različitih država Evrope, Južne i Sjeverne Amerike. Pomagali smo im i kroz dodjelu besplatnog školskog pribora, organizaciju različitih psiho-socijalnih radionica, ali i ljetovanja – istakao je general Divjak.

Potcrtao je i da su novac za sve svoje projekte uglavnom osiguravali kroz inostrane donacije ili realizaciju vlastitih projekata kao što su prodaja kalendara, razglednica, a ponudili su ih i danas svojim domaćinima iz KS.

Sekretar tog udruženja Edin Bećarević dodaje da su oni jedan od značajnijih investitora u bosanskohercegovačko obrazovanje.

Premijer Nenadić smatra da su Vlada KS i to udruženje na istom putu ‘jer su nam isti prioriteti, a to su ranjive kategorije stanovništva i nacionalne manjine’.

Predložena je saradnja na realizaciji projekata putem javnih poziva, potpisivanje posebnih sporazuma odnosno protokola o saradnji te institucionaliziranje tog udruženja, kroz vladine i skupštinske procedure. O izabranom modelu predstavnici Udruženja će izvijestiti resorna ministarstva i Vladu KS – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA)