Sarajevo dobilo prvi taxi servis za osobe sa invaliditetom

440

Promocija specijalnih vozila namijenjenih za prijevoz osoba s invaliditetom i početak poslovanja prvog taxi servisa ovog tipa u Kantonu Sarajevo, ozvaničeni su danas na manifestaciji koju je organizovalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uz saradnju s Udruženjem za zaštitu prava “Taxi 8”.

Kako je kazao dopremijer Federacije BiH i ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača, osobe s invaliditetom u KS koje za kretanje koriste kolica, prvi put nakon dugo vremena imat će na raspolaganju taxi servis.

– Puna sloboda kretanja je jedna od osnovnih sloboda i prava svih građana i ona nam omogućava da izrazimo svoje potencijale i damo doprinos razvoju društva. Neosporno je da naši građani moraju imati jednak tretman. To nije pitanje socijalne politike, već osnovnih ljudskih prava koje je društvo dužno da garantuje i obezbijedi – kazao je Drljača.

Navodi da društvo u kojem živimo još ne pruža iste mnogućnosti osobama s invaliditetom koje se svakodnevno suočavaju sa životnim poteškoćama, često još od rane mladosti i tokom cijelog života.

– To je porazna činjenica i nešto što moramo mijenjati svi zajedno, kolektivno kao društvo. Podaci govore da 20 posto naših sugrađana imaju određeni invaliditet, a mnogi od njih koriste ortopedska pomagala. Sama incijativa i obezbjeđivanje ovih vozila, vid je podrške kako bismo tim osobama olakšali obavljanje osnovnih aktivnosti – dodao je ministar.

Direktor Zavoda “Pazarić” Samir Suljagić, rekao je da štićenici ove ustanove imaju potrebu za vozilima ovakvog tipa.

– Ovo je tek početak rješavanja problema osoba s invaliditetom i podizanje standarda njihovog života. Naša ustanova nije uspjela obezbijediti vozilo za prijevoz štićenika, a sada ćemo imati na raspolaganju ova taxi vozila, što našim štićenicima mnogo znači – rekao je Suljagić.