Sarajevo domaćin najprestižnijeg muzejskog događaja u Evropi

Vrata za domaćinstvo konferencije 2019. godine, Muzej ratnog djetinjstva ostvario je prošle godine, kada je dobio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope, zbog promicanja vrijednosti mira, tolerancije, razumijevanja i ljudskih prava

965
Foto: Udar

Muzej ratnog djetinjstva iz Sarajeva, domaćin je centralnog događaja na evropskoj muzejskoj sceni, konferencije Evropski muzej godine: Inovacije u evropskim muzejima, koja se održava od 22. do 25. maja u saradnji sa Evropskim muzejskim forumom. Po prvi put, ova prestižna konferencija se održava u Bosni i Hercegovini.

Vrata za domaćinstvo konferencije 2019. godine, Muzej ratnog djetinjstva ostvario je prošle godine, kada je dobio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope, zbog promicanja vrijednosti mira, tolerancije, razumijevanja i ljudskih prava.

– Veoma smo ponosni što su ovdje muzejski eksperti iz 24 evropske zemlje, najinovativniji lideri u muzejskoj industriji. Do subote ćemo imati intenzivan program sa preko 200 učesnika. Mi smo na početku rada znali da želimo raditi ozbiljno i profesionalno. Za nepunu godinu djelovanja, dobili smo nagradu Vijeća Evrope, a nakon dvije godine rada, organizujemo ovakvu konferenciju – istakla je Amina Krvavac, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva.

Foto: Muzej ratnog djetinjstva

Istaknuti predavači koji će uzeti učešće na konferenciji su: Suay Aksoy, predsjednica Međunarodnog muzejskog komiteta, Deyan Sudjic, direktor Muzeja dizajna iz Londona, Jasminko Halilović, direktor i osnivač Muzeja ratnog djetinjstva, te Sharon Heal, direktorica Asocijacije muzeja Velike Britanije.

– Ovu konferenciju dovodimo u Sarajevo prije svega da bismo promovirali lokalnu kulturnu scenu, odnosno da bismo pokazali da Sarajevo može biti domaćin važnih međunarodnih kulturnih događaja. I sam izbor lokacija na kojima održavamo konferenciju dokaz je našeg opredjeljenja da goste iz cijele Evrope upoznamo sa bh. kulturnim naslijeđem. I ne samo to, u program smo uspjeli uvrstiti i predstavljanje domaćih muzeja, što se dešava prvi put u dugoj historiji konferencije – rekao je Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva.

Foto: Muzej ratnog djetinjstva

Realizaciju ovog događaja podržali su Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Delegacija Evropske Unije u BiH u ulozi glavnih pokrovitelja. Glavni sponzori su Ambasada Italije u BiH, Ambasada Velike Britanije u BiH, New Event i Ibes.

Muzej ratnog djetinjstva otvoren je u januaru 2017. godine. U njemu je predstavljena kolekcija ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža, pisama i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u ratu. Preteča Muzeja ratnog djetinjstva je knjiga “Djetinjstvo u ratu” nastala kroz interaktivni projekat prikupljanja sjećanja ljudi koji su dio djetinjstva proveli u opkoljenom Sarajevu.

(portal-udar.net)