Sarajka koja promoviše prava Roma dobitnica prestižne nagrade u Češkoj

Jelena i njen suprug Džemal Silajdžić osnovali su 1999. godine udruženje građana SLOVO 21, koje provodi bezbroj projekata usmjerenih na podršku integracije Roma i stranaca u Češkoj

562
Sa jedne od prethodnih dodjela TEBBIA nagrade u Češkoj

U nedjelju 17.11. u Pragu će najprestižniju češku godišnju nagradu TREBBIA primiti Sarajka Jelena Silajdžić, a nagradu će joj na gala večeri pod zaštitom predsjednika i premijera Češke, uručiti zajedno s članovima žirija i ambasadorica naše zemlje u Češkoj, Martina Mlinarević-Sopta.

Jelena je u Sarajevu studirala novinarstvo, ali se kasnije počela fokusirati na film. Pod njenim vodstvom, Forum Sarajevo je stvorio više od 20 dugometražnih i 150 dokumentarnih filmova i 6 serija. Zbog rata u bivšoj Jugoslaviji 1992 preselila se s porodicom u Češku, gdje od tada radi na kulturnim aktivnostima i zaštiti ljudskih prava.

Jelena i njen suprug Džemal Silajdžić osnovali su 1999. godine udruženje građana SLOVO 21, koje provodi bezbroj projekata usmjerenih na podršku integracije Roma i stranaca u Češkoj.

Jedan od najvažnijih projekata je Romski festival Khamoro, koji se održava od 1999. godine, a koji je 2019. godine dobio European EFFE Label Award kao jedan od 24 najbolja europska umjetnička festivala. Do sada je festival posjetilo oko 150.000 ljudi.

Ostali projekti uključuju obrazovanje romskih učenika i studenata, projekat The Family Next Door, koji podržava komunikaciju između Čeha i stranaca koji žive u Češkoj Republici ili kursevi adaptivne integracije.

Jelena Silajdžić je 2000. osvojila Nansenovu medalju za Evropu koju je dodijelio Ured visokog komesara Ujedinjenih naroda za izbjeglice povodom njegove 50. godišnjice, u znak priznanja za izuzetnu pomoć izbjeglicama i raseljenim licima.

Ovo je prvi put da međunarodnu nagradu Trebbia osvoji neko iz Bosne i Hercegovine, objavila je Mlinarević-Sopta na društvenim mrežama.