Sattler: Izraditi akcioni plan za implementaciju preporuka Evropske komisije

Svjestan predstojećih izazova podvukao je da BiH mora imati uspostavljenu vlast na svim nivoima jer „niko ne razumije i ovdje i u Briselu, da je potrebno godinu ili više da se uspostavi vlast na svim nivoima“

908

Novi šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler izjavio je danas u Sarajevu, na prvoj konferenciji za medije po stupanju na dužnostda kao jednu od prvih stvari od bh. institucija očekuje da vidi izradu akcionog plana za implementaciju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

To bi poslalo jasnu poruku Evropskoj uniji da postoji opredijeljenost na strani BiH da se krene naprijed – poručio je Sattler.

Najavio je da će u svom mandatu govoriti o ključnim problemima u Bosni i Hercegovini, među kojima su vladavina prava i sudstvo, što je po njegovim riječima temeljno pitanje jer „kada zemlja pokrene pregovore za pristup Evropskoj uniji mora imati funkcionalno sudstvo, te kao građanin mora imati pristup sudu i garanciju da će sudski proces biti završen u razumnom roku, a ne da će trajati u nedogled“.

Drugo pitanje je socioekonomske prirode – dio mog posla koji mi je blizak srcu jer su to pitanja koja se tiču običnih ljudi. Radi se o pomoći privatnom sektoru, otvaranju novih radnih mjesta, otvaranju BiH da postane privlačnija investicijama. Uprkos pozitivnim stvarima ovdje je teško pokrenuti kompaniju i dobiti potrebne dozvole za poslovanje. Dosta toga je napravljeno u proteklim godinama, ali je sada potrebno još jednom uložiti napore u ta pitanja  – rekao Sattler.

Reformu javne administracije također vidi kao važno pitanje jer, kako kaže, bh. građani dosta plaćaju u državnu kasu, te očekuju da će dobiti nešto zauzvrat poput dobrog zdravstva.

Svjestan predstojećih izazova podvukao je da BiH mora imati uspostavljenu vlast na svim nivoima jer „niko ne razumije i ovdje i u Briselu, da je potrebno godinu ili više da se uspostavi vlast na svim nivoima“.

Vrijeme je da svi zasučemo rukave i prionemo na posao. BiH u svojim rukama ima mogućnost da pristupi EU. Kada će se to desiti zavisi od toga kako će brzo i učinkovitio vaše vlasti izvršavati zadatke. Ja i moj tim ćemo biti tu da vam pomognemo da napredujete – naglasio je Sattler.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva u svom radu uvjeren je da se u BiH mogu napraviti promjene i da nadležni moraju izaći iz začaranog kruga jer je u zemlji potrebno zajedništvo, a manje podjela.

Na vašem vodstvu je da smanje retoriku podjela – zaključio je Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

U prethodnom periodu obavljao je funkciju austrijskog ambasadora u Albaniji, pri čemu se posebno fokusirao na zapadni Balkan. Radio je i kao šef Odjela za Zapadni Balkan pri Direkciji za istočnu i jugoistočnu Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije.

U Ministarstvu vanjskih poslova Austrije počeo je raditi 1996. godine, u Odjelu za ljudska prava. Promatračkoj misiji Evropske zajednice se priključuje 1997. godine, u sklopu koje biva angažiran u Sarajevu i Tirani.

Rođen je 1969. godine u Austriji. Pored maternjeg njemačkog jezika tečno govori engleski i ruski, te poznaje bosanski/hrvatski/srpski i albanski. Diplomirao je i magistrirao političke nauke i slavenske jezike na Univerzitetu u Innsbrucku 1994. godine, te je završio postdiplomski studij iz naprednih međunarodnih studija na Diplomatskoj akademiji u Beču. Doktoriraro je političke nauke na Univerzitetu u Beču 2008. godine.

(FENA)