SBB: Njegujemo kontinuitet različitosti na izbornim listama i težimo afirmisati Rome

Kroz dosadašnje izborne rezultate, uzimajući u obzir i lokalne i opšte izbore, primjetno je da SBB uživa podršku velikog dijela građana širom BiH. Samim tim, očekivajuće je da ispred sebe ima širok spektar mogućnosti posredstvom kojih može uticati na poboljšanje života svih građana ove zemlje. U SBB-u ističu da se prepoznali i probleme romske zajednice

980

U drugom tekstu, pišemo o Savezu za bolju budućnost BiH. Tekst je dio serijala koji smo pripremali tokom predizborne kampanje. Ova stranka je jedna od svega pet stranaka koje su odgovorile na naša pitanja vezanih za generalni odnos stranke prema Romima u BiH, planovima, strategijama za rješavanje glavnih problema ove nacionalne manjine nakon izbora. Podsjećamo, prije ovog teksta, objavili smo tekst u kojem je HDZ 1990 odgovarao na naša pitanja.

Kandidatske liste Saveza za bolju budućnost (SBB) za predstojeće Opće/Opšte izbore u Bosni i Hercegovini obuvatile su sve nivoe vlasti, u oba entiteta. Tako će SBB biračima ponuditi kandidate za Predstavnički dom Parlamenta BiH, Parlament FBiH, te kandidata za potpredsjednika Republike Srpske. Kada je u pitanju Narodna skupština RS, SBB nastupa u koaliciji “Proevropski blok”.  Ispred ove političke stranke, Fahrudin Radončić je kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Prema odgovorima koje smo dobili iz press službe SBB-a, ova politička partija u svoje članstvo uključuje i mali broj Roma, te zajedno s njima radi na unapređenju položaja romske populacije u BiH.

Institucionalno zalaganje za romska prava 

Kroz dosadašnje izborne rezultate, uzimajući u obzir i lokalne i opšte izbore, primjetno je da SBB uživa podršku velikog dijela građana širom BiH. Samim tim, očekivajuće je da ispred sebe ima širok spektar mogućnosti posredstvom kojih može uticati na poboljšanje života svih građana ove zemlje. U SBB-u ističu da se prepoznali i probleme romske zajednice, te na pitanje Šta je Vaša stranka konkretno uradila u prethodnom mandatu kako bi poboljšala kvalitet života Roma i Romkinja u BiH?” dobijamo odgovor:

“U Tuzlanskom kantonu, zajedno sa predsjednicom Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” Indirom Bajramović koja je naš član, radimo na realizaciji projekta “Dekada Roma” putem kojeg su izdvojena sredstva za poboljšanje položaja Roma u oblasti zdravstva, stanovanja, zapošljavanja i obrazovanja. Na nivou Kantona Sarajevo, Ministar pravde Mario Nenadić (SBB) predložio je Skupštini Kantona amandmane na Ustav KS, a svi predloženi amandmani su usvojeni. Jedan od tih amandmana “vraća” u službenu upotrebu u Kanton Sarajevo službene jezike i pisma, ali također i sve druge jezike i pisma tretira ravnopravno, te izričito u tekstu amandmana stoji da se i svi drugi jezici, pa tako i romski, mogu koristiti kao sredstvo komunikacije i nastave.”

S ciljem da romskim biračima dokažu da njeguju kontinuitet zastupljenosti različitih naroda, što podrazumijeva i Rome, iz SBB-a podsjećaju da je na proteklim Općim/Opštim izborima 2014. godine, kandidat ispred ove stranke za Skupštinu Tuzlanskog kantona bio Nedžad Jusić, a sada se na izbornoj listi nalazi Indira Bajramović, a oboje su pripadnici romske nacionalne manjine. Poručuju da se romski predstavnici na izbornim listama nalaze i u drugim kantonima.

Kao dodatne razloge zbog kojih bi Romi povjerenje trebali ukazati SBB-u, u ovoj stranci navode zalaganje ministra pravde Kantona Sarajevo, Maria Nenadića, u pogledu njegove borbe za prava nacionalnih manjina i unapređenje rada Vijeća nacionalnih manjina. Ističu i nesebična zalaganja svojih kadrova koji se nalaze na čelu raznih ministarstava, kroz koja se oni bore za socijalnu politiku, zdravstvo, unutrašnje poslove i kulturu, pri čemu se pažnja pridaje i nacionalnim manjinama.

Implementacija presuda

Za Rome kao jednu od najmarginalizovanijih skupina u BiH, od izuzetne je važnosti predizborna ponuda političkih partija, no kombinujući je sa onim što je u prethodnom mandatu urađeno. Zato je neizbježno pitanje, koje smo uputili političkim partijama, samim tim i SBB-u, glasilo: “Šta će vaša stranka konkretno uraditi u novom mandatu (kao strnaka na vlasti ili opozicija) nakon ovogodišnjih izbora u cilju poboljšanja života Roma i Romkinja u BiH?”

“S obzirom da imamo aktivnih članova u SBB-u iz reda Roma, zajedno sa njima ćemo pokušati riješiti probleme u kojima se nalazi romska populacija, kako mi u sferi politike, tako i u saradnji sa udruženjima građana iz romske populacije. Dalje, SBB je putem svojih poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH tokom protekla dva mandata aktivno zagovarao implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić i Finci, Pilav, Zornić i drugi, čime bi se ostvarila ravnopravnost svih građana u Bosni i Hercegovini po pitanju pasivnog biračkog prava. SBB-ovi poslanici su ova pitanja zagovarali ne samo u Parlamentarnoj skupštini BiH, već i u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u Starsbourgu”, odgovaraju u SBB-u i dodaju kako imaju jasne vizije kroz koje će nastaviti sa unapređivanjem sistemskog položaja, posebno pri zapošljavanju, zdravstvenom i školskom sistemu, čime bi se omogućili bolji uslovi za veću inkluziju Roma.

 Stereotipno izvještavanje i krađa glasova

Potkupljivanju u predizbornom ciklusu najpodložnije su ugrožene kategorije. U oku političkih stranaka i kandidata, Romi su često meta ovakvih protivzakonitih radnji.

“Jasan stav SBB je da osuđuje, te se aktivno bori (akreditovanjem što većeg broja posmatrača, iniciranjem izmjena Izbornog zakona…) protiv svih vidova izborne manipulacije i izbornog inžinjeringa, sa posebnim akcentom na sprječavanje krađe glasova. Sramotno je da se neki sjete bilo kojeg građana BiH samo pred izbore, a posebno kada to rade kupovinom glasa”, poručuju iz SBB-a.

Na naše pitanje kako u SBB-u komentarišu govor mržnje koji se ispoljava prema Romima, između ostalog i kroz negativno izvještavanje bh. medija, rečeno nam je da SBB najoštrije osuđuje svaki govor mržnje, a posebno govor mržnje po bilo kom etničkom, nacionalnom, vjerskom i sličnom osnovu, a što se tiče medijskog izvještavanja, SBB smatra da je neophodno osuditi svako tendenciozno izvještavanje, uključujući izbjegavanje stereotipa i spominjanje etničkih i sličnih odrednica kada one nisu vezane za suštinu medijskog izvještaja”.

(portal-udar.net)