Seferovići i majka žrtve osuđeni zbog prodaje djevojčice

Presudom banjalučkog Okružnog suda Jasmin Seferović je osuđen na pet ipo godina zatvora zbog trgovine djecom i zasnivanja vanbračne zajednice sa maloljetnicom koju je tjerao da prosi, a u to vrijeme je imala 15 godina

827
Ljubo Seferović

Otac i sin Ljubo (35) i Jasmin Seferović (21) iz Sarajeva, i Almasa Sulejmanović (38) iz Mostara osuđeni su zbog prodaje petnaestogodišnje djevojčice L.S. radi zasnivanja braka.

Presudom banjalučkog Okružnog suda Jasmin Seferović je osuđen na pet ipo godina zatvora zbog trgovine djecom i zasnivanja vanbračne zajednice sa maloljetnicom koju je tjerao da prosi, a u to vrijeme je imala 15 godina.

Prema presudi Jasmin Seferović je tokom 2018. godine putem Facebooka kontaktirao maloljetnicu  L.S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banjaluku da bi s njom zasnovao vanbračnu zajednicu.

L.S. je bez znanja majke otputovala kod njega i živjeli su u iznajmljenoj kući, koju su koristili brojni članovi porodice Seferović.

Republičko javno tužilaštvo teretilo je Jasmina Seferovića da je tjerao svoju vranbračnu maloljetnu suprugu da prosi svaki dan ispred tržnih centara u Banjaluci i Sarajevu, a kada nesrećna djevojčica ne bi donijela novac, on ju je tukao. Tjerao ju je da prosi i kada je ostala trudna, pa i kada se u 16. godini porodila.

„Sve je to trajalo do 20. februara 2019. godine kada je policija zatekla L.S. kako s bebom u naručju prosi,“ navodi se u presudi.

Jasmin Seferović je također obavezan i da plati 5.000 KM žrvi L.S. za umanjenje opće životne sposobnosti.

Jasminov otac, Ljubo Seferović osuđen je na novčanu kaznu od 5.000 KM. Ljubo Seferović je inače mnogo poznatiji po tome što mu se u kritično vrijeme sudilo zbog navodnog izazivanja saobraćajne nesreće, koja je dovela do smrti Dženana Memića u Sarajevu.

Žrtvina majka osuđena je na uslovnu osudu od godinu zatvora i novčanu kaznu od 300 KM.

Prema optužnici Sulejmanović je uzela 1.900 KM od Ljube Seferovića za pristanak na kćerkin brak sa njegovim sinom. Sud je od Sulejmanović oduzeo i protivpravnu novčanu korist od 1.900 KM.

Odbrana optuženih je najavila žalbu na presudu.