Sejdić: 12 godina od presude Suda za ljudska prava, diskriminacija nije eliminirana

611
Dervo Sejdić

Na današnji dan prije 12 godina Visoko sudsko vijeće Suda za ljudska prava donijelo je presudu u predmetu Sejdic and Finci v. Bosnia and Herzegovina, saopćio je danas predsjednik Romskog informativnog centra „Kali Sara“ i jedan od apelanata, Dervo Sejdić.

Sejdić je kazao da je na čitanju presude bio sam i jedini prisutan.

„Kolega Finci i naši advokati bili su zauzeti svojim obavezama. Bio sam i ostao ponosan na to što sam uspio da pred ovim sudom sjedim i slušam presudu kojom je dokazano da su Ustav i Izborni zakon Bosne i Hercegovine – diskriminatorni“, naveo je Sejdić.

Dodao je da je danas veoma ponosan i u isto vrijeme tužan, jer ova diskriminacija nije eliminirana.

„Kad će biti nisam siguran, ali siguran sam da će moja Bosna i Hercegovina biti država njenih ravnopravnih građana kad tad. Iskreno se nadam da će moja Bosna i Hercegovina iznjedriti neke nove i napredne ljude koji će biti okrenuti suživotu i zajedništvu, socijalnoj i političkoj ravnopravnosti građana bez obzira na njihovu nacionalnu, etničku, vjersku ili političku pripadnost, boju kože i dio BiH u kojem žive. Doći će vrijeme kad će se čovjek vrednovati po znanju i sposobnostima, a ne po političkim ili stranačkim podobnostima“, rekao je Sejdić.

Također je građanima BiH uputio čestitke povodom nastupajućih praznika.