SEJDIĆ: Do kada će Evropa ispunjavati želje gospodina Čovića uz “aminovanje” gospodina Izetbegovića?

1897
Dervo Sejdić (Foto: Udar arhiva)

Kao što je na objavljeno portalu Klix, juče je održan sastanak sa čelnicima SDA, HDZ-a i SNSD-a u sjedištu Evropske delgacije u Sarajevu, poslije koje je gospodin Izetbegović izjavio da EU i Američka ambasada pokušavaju pomoći pri stvaranju bolje atmosfere u BiH, te da su BH političari od njih zatražili i pomoć u nabavci Vakcina protiv COVID 19.

Ja bih iskreno pomislio da je ovaj sastanak prošao u takvoj atmosferi, ali da je gospodin Izetbegović prešutio i rekao bih, ne manje bitnu temu, Izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH ili bolje rečeno Presude u predmetu Sejdić i Finci.  Čini se da na ovu temu tri BH politčara, ali i EU rade “ispod žita”.

Kako navodi EUOBSERVER u svom objavljenom tekstu oni dogovoraju izmjene Izbornog zakona BiH bez izmjene Ustava BiH, što nije u skladu sa Presudom Evropskg Suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

Činjenica koja bi trebala zabrinuti građane Bosne i Hercegovine, ali i političke stranke, jeste da na razgovore (pregovore) EU poziva predstavnike nacionalističkih stranaka isključujući ostale političke subjekte u BiH, pa i predstavnike “Ostalih” građana Bosne i Hercegovine. Pitam se čemu i kome onda Evropski Sud za ljudska prava u Strazburu služi?

Isto tako, EU ili Međunarodna zajednica su dozvolile i pregovarale o izborima u Mostaru samo sa SDA-a i HDZ-om kao da drugi politički subjekti ne postoje i kao da u Mostaru žive isključivo Bošnjaci i Hrvati. Treba naglasiti i to da SDA kao i HDZ nisu jedine političke stranke koje zastupaju Bošnjake i Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Nije mi jasno, a vjerujem ni mnogim građanima BiH, šta rade ostale političke stranke, bez obzira bile one dio pozicije ili opozicije. Čini se da se oni isključivo bave i zadovoljavjaju svojim trenutnim pozicijama za koje ubiraju ne tako male plate.

Dokle i kako će Evropa ispunjavati želje gospodina Čovića uz “aminovanje” gospodina Izetbegovića?

Do kada i kako će ostala politička elita u BiH, a naročito Parlament BiH, ovo nijemo posmarati i trljati ruke, jer im je plata povećana? Do kada i kako više građani Bosne i Hercegovine mogu izdržati ovakvo stanje, ili se samo razmišlja kada će mjere uvedene zbog COVID 19 prestati i spakvoati stvari za put ka Zapadnoj evropi?

(portal-udar.net)


Autor ovog teksta je Dervo Sejdić, jedan od apelanata pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

Stavovi izneseni u ovom tekstu su stavovi autora, koji ne moraju nužno biti i stavovi redakcije portala Udar.