Sejdić i Borenović o implementaciji presude ‘Sejdić-Finci'

754

Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović, susreo se danas u Banjaluci s Dervom Sejdićem, predsjednikom Udruženja „Kali Sara – Romski informativni centar“ i jednim od dva aplikanta pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić-Finci’.

– Razgovarali smo o demokratskoj težnji da se anomalije koje su dovele do tužbe i na kraju i presude pred Evropskim sudom za ljudska prava poprave i smatram da je potrebno naći rješenje koje odgovara presudi suda u Strazburu, koja će eliminirati diskriminaciju sve i jednog građanina koji živi u ovoj zemlji, a poštujući nadležnosti i dvoentitetsko uređenje BiH. Prenio sam stav da PDP-e podržava direktan izbor jednog člana Predsjedništva BiH s teritorije Republike Srpske, a druga dva iz Federacije BiH. Tu već godinama postoji saglasnost političkih subjekata iz Republike Srpske, međutim ona ne postoji u FBiH, što je veliki politički izazov – rekao je Borenović.

Borenović je rekao da veoma poštuje dugogodišnje napore koje Dervo Sejdić ulaže u demokratizaciju društva, ali i njegovu borbu za poboljšanje političkog, socijalnog i ekonomskog položaja Roma u Republici Srpskoj i BiH, saopćeno je iz Informativne službe PDP-a.