Sejdić i Prodanović o Izbornom zakonu BiH

741

Predsjednik Romskog informativnog centra Kali Sara, Dervo Sejdić, sastao se juče u zgradi Parlamentarne skupštine BiH sa Lazarom Prodanovićem, predsjednikom Komisije za ljudska prava oba doma Parlamenta BiH i članom SNSD-a.

„Sastanak je održan u vrlo prijatnoj atmosferi i razgovoru povodom mog prijedloga ograničenih izmjena Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. U pismenoj formi gospodinu Prodanoviću uručio sam dokument sa gore navedenim prijedlogom, te u kratkim crtama isti mu i prezentirao“, kazao je Sejdić nakon sastanka.

Sagovornici su se složili da je vrlo složena politička situacija u Bosni i Hercegovini trenutno zaustavila napredak u pregovorima međunarodne zajednice i domaćih političkih subjekata, ali da ove aktivnosti treba nastaviti nakon nadolazećih praznika, nadajući se smirivanju političkih tenzija unutar BiH.

„Gospodin Prodanović, reagujući na moj prijedlog, u prvom redu je konstatovao da je krajnje vrijeme da se presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci treba provesti, te omogućiti svim građanima jednakopravni pristup izbornim procesima koristeći u punom kapacitetu i pasivno i aktivno biračko pravo“, kazao je Sejdić.

Dodao je da za Prodanovića i političku stranku SNSD kojoj pripada nikakav problem ne predstavlja uklanjanje etničke pripadnosti kod izbora članova Predsjedništva BiH, te da je izložio i njegovo razmišljanje i stav SNSD oko izbora članova u Domu naroda Parlamenta BiH.

Sastanku je prisustvovala i Aida Kreho, sekretar Zajedničke komisije za ljudska prava oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, saopćio je RIC Kali Sara.