Sejdić: Rješenje svih problema je građanska BiH

520

Predsjednik udruženja Kali Sara – Romski informativni centar Dervo Sejdić saopćio je danas da je rješenje političke krize u BiH za sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na političku, etničku, religijsku, vjersku, socijalnu ili drugu pripadnost, balansiranje individualnih i kolektivnih prava.

U saopćenju navodi da je svoj prijedlog ograničene reforme Ustava i Izbornog zakona BiH uručivao svim bh. političarima s kojima se sastao u posljednjih dva-tri mjeseca, ali i predstavnicima SAD-a i Evropske unije.

– Nisam dobio zvaničan stav u pisanoj formi od bilo koga, zato pozivam sve građane BiH da damo svoj doprinos u artikulisanju budućnosti i budućeg života u BiH – navodi Sejdić.

Da bi se uopće razgovaralo o bilo kom nastavku reforme Ustava i Izbornog zakona, Sejdić ističe da prije svega treba deblokirati rad institucija, kako države BiH tako i Federacije BiH.

Dodaje da sve razgovore o reformi Ustava i Izbornog zakona treba vratiti u parlament BiH, kako bi se obezbijedilo učešće svih parlamentarnih stranaka.

Sejdić smatra da u razgovore o reformi Ustava i Izbornog zakona obavezno treba uključiti stručnjake ustavnog i međunarodnog prava.

– Sjednicama parlamenta BiH obezbjediti učešće predstavnika nacionalnih manjina i građana BiH, koje delegiraju njihove asocijacije; učešće stručnjaka Venecijanske komisije, ODIHR-a, OSCE-a, te učešće NVO sektora u BiH, kojij imaju kapaciteta i vrše monitoring izbornih procesa u BiH – navodi Sejdić u saopćenju za javnost.