Sejdić traži sankcije za političare koji urušavaju ustavni sistem BiH i stvaraju političku i životnu nesigurnost

352

Dervo Sejdić, aktivista iz sfere manjinskih prava, zatražio je od Visokog predstavnika Kristijana Šmita više aktiviteta prema političkim zastojima u zemlji. U otvorenom pismu pozvao je Šmita da otkloni kočnice u formiranju Vlade Federacije BiH te da ne toleriše kočničarske postupke i nacionalističke izjave pojedinih političara koji prijete sigurnosti mira u zemlji.

„Kažete da ste Vi učinili svoje, da je sad red da se političari dogovore i da implementiraju izborne rezultate, što bi u normalnim prilikama i demokratskim državama bilo i za očekivati. Nažalost to u Bosni i Hercegovini nije slučaj. Kada je formiranje vlasti u pitanju učinili ste nezaobilaznim neke političke partije iako su te političke partije sa svojim dosadašnjim partnerima učinili da ovu zemlju napusti više od 500.000 građana. Sada kada su te političke partije nezaobilazne, htjeli ili ne, morate sa njima krenuti u saradanju  nadajući se da će se socijalne, ekonomske i sve druge prilike u Bosni i Hercegovini poboljšati, da će ljudi koji su ostali moći da od svog rada žive barem minimalnim standaridma ljudskog dostojanstva. Sve je više nego jasno da se ukazuje potreba za vašom dodatnom intervencijom. Postoje strukture političara koji krše Ustav i zakone ove zemlje, otvorno prijete i ucjenjuju, pozivaju na blokade, dodatno svojom etnonacionalističkom retorikom stvaraju nesigurnost a Vi ostajete ‘nijemi’ posmatrač, dajući im vjetar u leđa“, ističe u svom pismu Sejdić.

Potom Sejdić poziva Visokog predstavnika da poduzme mjere.

„Treba da spriječite moguće blokade, dodatne etničke podjele koje urušavaju suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, koristeći svoje ovlasti Visokog predstavnika. Nikada nisam bio za sankcije koje bi dodatno pogoršale život građana u Bosni i Hercegovini, ali jesam za sankcije pojedincima koji svojim svakodnevnim istupima stvaraju nesigurnost građana, urušavajući državne instiucije, pozivaju na blokade i dalje etničke podjele koristeći različite instrumente pa i vjesrke institucije“, naglašava Dervo Sejdić.