Sejdić: Ukoliko ne zaustavite ratnohuškačku retoriku, Romi će napustiti BiH

313
Dervo Sejdić

Predsjednik Romskog informativnog centra “Kali Sara” Dervo Sejdić uputio je otvoreno pismo administracijama Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovana gospodo ZABRINUTI, vi iz EU administracije, vi iz USA administracije, vi političari Bosne i Hercegovine, ukoliko što hitnije ne zaustavite ratnohuškačku retoriku u Bosni i Hercegovini, Romi ali vjerujem i mnogi drugi građani napuštaju ili će napustiti Bosnu i Hercegovinu.

Poštovana gospodo, dok se vi sastajete po Vašingtonu, Briselu, Beogradu, Zagrebu i Sarajevu i iskazujete svoje zabrinutosti, bez nade rješavanja političke, ekonomske i socijalne krize sve je više pitanja koja čak i djeca školskog uzrasta pitaju: “HOĆE LI BITI RATA“.

Romska zajednica kao i veliki broj građana Bosne i Hercegovine nikada nisu živjeli u većoj bijedi i siromaštvu a sve zahvaljujući blokadama i nacionalističkoj retorici. Naša djeca i mi sami naučili smo prolaziti kroz glad i bijedu, siromaštvo i isključenost ali nećemo više dopustiti da zbog vaših ličnih i političkih interesa sutra ginemo i umiremo jer se vi ne možete dogovoriti.

Zaustavite priče i medijsko meltretiranja svih nas, dok nije kasno i dok ima iole nade za normalan život u Bosni i Hercegovini i počnite se baviti rješavanjem stvarnih problema, ove teške ekonomske krize, koje će svakim danom biti teža i gora.

Poštovana gospodo evropski i svjetski zvaničnici, poštovana gospodo bh. političari niko od vas neće biti u mogućnosti zaustaviti građane Bosne i Hercegovine na granicama evropske unije pa makar ih ogradili bodljikavom žicom ili betonskim zidovima, jer više nećemo čekati da se smilujete i spašavate nas iz logora smrti.

ZABRINUTI GRAĐANIN

Dervo Sejdić