Sejdić: Za koga da Romi glasaju u „nacionalističkim raljama“

493
Dervo Sejdić, foto Udar
Dervo Sejdić, foto Udar

Dervo Sejdić, romski aktivista i predsjednik Romskog informativnog centra “Kali Sara” je odbio optužbe Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da radi u korist bošnjačke politike. Predstavnici ovog sabora su mu spočitali da se pridružuje “radikalnim nacionalističkim narativima”, nakon što je kritikovao izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Ako ranije niste primijetili, moj san i htijenje je upravo to da se otrgnem iz nacionalističkih ralja. Nemam ništa protiv da Hrvati u Bosni i Hercegovini zahtijevaju svoja prava, kao što nemam ništa protiv da bilo ko od građana BiH zahtijeva svoje pravo i to sam više puta u javnosti govorio i govorim”, navodi Sejdić.

Dodao je da, za razliku od HNS-a, nikada nije osporio nečije izborno pravo da bira i bude biran i da je diskriminatoran način da pripadnik jednog naroda ne može glasati za pripadnika drugog naroda.

“Pitam vas za koga bismo onda ja i narod kojem pripadam glasali ako bismo isključivo glasali Hrvati za Hrvata, Bošnjaci za Bošnjaka, Srbi za Srbina, s obzirom na to da vi to zahtijevate. Ovakvim vašim stavovima ne da se ukida diskriminacija koja je potvrđena presudom Visokog sudskog vijeća Suda za ljudska prava u Strazburu, nego se dodatno ta diskriminacija ojačava do rasističkih stavova”, obavijestio je medije Sejdić.

“Ovakvim stavovima vi biste mene i narod kojem pripadam vratili u prošlo stoljeće kada je Afroamerikancima u SAD-u bilo zabranjeno da glasaju. Na svu sreću to Evropa i svijet neće nikada dozvoliti, ja vas uvjeravam u to”, zaključuje Sejdić.

Dervo Sejdić je ranije poslao pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, u kojem kritikuje njegove nedavne izjave vezane za političko predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH. Na to je reagirao HNS poručivši Sejdiću da staje na stranu radikalnih nacionalističkih narativa.