Selma Selman i predstavnici Univerziteta u Sarajevu razgovarali o novom umjetničkom projektu

Prema riječima rektora Škrijelja motiv za saradnju je to što je Selma Selman već u ranoj fazi karijere ostvarila značajne internacionalne rezultate te je kako produktivna ujetnica pokazala da njen rad može poslužiti kao uzor mladima, kojima je i Univerzitet u Sarajevu svojim radom i djelovanjem posvećen

1048
Foto: www.unsa.ba

Univerzitet u Sarajevu podržat će multidiciplinarni umjetnički projekat Selme Selman i kustosice njene samostane izložbe prof. dr. Amile Ramović.

Tim povodom bh. umjetnica posjetila je Univerzitet u Sarajevu gdje se susrela sa rektorom Univerziteta prof. dr. Rifatom Škrijeljom, prorektoricom za umjetnost, kultru i sport prof. dr. Tamarom Karača-Bjeljak i prorektorom za nauku prof. dr. Mirzom Dautbašićem.

Prema riječima rektora Škrijelja motiv za saradnju je to što je Selma Selman već u ranoj fazi karijere ostvarila značajne internacionalne rezultate te je kako produktivna umjetnica pokazala da njen rad može poslužiti kao uzor mladima, kojima je i Univerzitet u Sarajevu svojim radom i djelovanjem posvećen.

Kako je objasnila kustosica izložbe koja će biti održana u Umjetničkoj galeriji BiH ovo je, ne samo prva izložba jedne romske umjetnice bh. porijekla, već je i izložba  umjetnice mlade generacije.

Tokom susreta ova mlada umjetnica predstavila je aktuelne umjetničke projekte, a naročito se osvrnula na projekat stipendiranja romskih djevojčica. Stipendiranje  kao takvo primjer je pozitivne inicijative unapređenja  stepena kvaliteta obrazovanja, kao sastavnog dijela kvalitetnijeg odrastanja u svrhu dostizanja većih ciljeva poput nastavka daljenjeg školovanjaj i usavršavanja i korz sitem visokoškolskog obrazovanja koje nudi i Univerzitet u Sarajevu.


Selma Selman (Foto: Udar arhiva)

Selma Selman rođena je u Bihaću 1991. Godine, diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Banja Luci, magistriralna na Univrzitetu Syracuse u New Yorku. Umjetnica je čiji radovi ruše stereotipe o Romima, kao mlada osoba već je izlagala u nekim od najznačajnihih muzeja i galerija kako na prostoru SAD-a tako i Evrope. Također, Selma je i utemeteljica fondacije za podrušku obrazovanju djevojčica Romkinja u Bosni i Hercegovini.