Sirijskim Romima u izbjeglištvu u Turskoj, prijeti humanitarna katastrofa

Nakon što su doživjeli ogromne ljudske gubitke, oko 50.000 pripadnika ovog naroda izbjeglo je u Tursku, u kojoj žive u neadekvatnim skloništima i bez socijalne pomoći namijenjene izbjeglicama i tražiocima azila

1677
Foto: Heinrich Boell Stiftung

Kriza koja se već nekoliko godina odvija u Siriji, pogodila je sve stanovnike te zemlje, ne birajući njihovu nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost. Tako su i sirijski Romi, pripadnici Dom naroda bili primorani da napuste svoje ognjište i da u mnogim zemljama širom svijeta steknu status izbjeglice.

Aktivista i novinar Evropskog centra za prava Roma (Europen Roma Rights Centre – ERRC) iz Budimpešte, Bernard Rorke, javnost je izvjestio o nehumanim uslovima u kojima žive Dom izbjeglice smještene u Turskoj, Libanu i Jordanu, pozivajući se na konferenciju organizovanu u Evropskom parlamentu 6. decembra. Rorke se prevashodno osvrnuo na etničku diskriminaciju kojoj su izloženi sirijski Dom Romi u Turskoj, upozoravajući javnost na mogućnost izbijanja humanitarne katastrofe.

Rat u Siriji velikim dijelom je vjerski motivisan, a Dom Romi su na udaru zbog dominantne pripadnosti alavitima, šiitskoj vjerskoj skupini. Uprkos tome što nisu zauzeli nijednu stranu u sirijskom ratnom konfliktu, domska zajednica se od početka našla na meti radikalnih džihadističkih skupina koje su počinile masovne zločine nad njima. Zajednica je uglavnom naseljavala gradske četvrti u gradu Alepu, u kome ih danas gotovo uopšte nema.

Nakon što su doživjeli ogromne ljudske gubitke, oko 50.000 pripadnika ovog naroda izbjeglo je u Tursku, u kojoj žive u neadekvatnim skloništima i bez socijalne pomoći namijenjene izbjeglicama i tražiocima azila. Izloženi gladi i bolesti, Dom pripadnici su podložni eksploataciji, nasilju i zlostavljanju.

Glavni izvor prihoda za Dom izbjeglice, postali su prosjačenje, recikliranje otpadaka i rad na poljima i farmama za malu količinu novca. Diskriminaciji zbog porijekla, izloženi su od strane vlasti, lokalnog stanovništva i drugih izbjeglica.

O teškom položaju sa kojim su suočeni u Turskoj, mnoge Dom izbjeglice su javno progovorile. Pored odbačenosti od vlasti i drugih izbjeglica, navodili su da je neprijateljstvo prema njima izraženo i od humanitarnih radnika. U jednom intervjuu, zaposlenik humanitarne nevladine organizacije izjavio je: „Oni nisu izbjeglice, već Cigani, zbog toga im pomažemo“, piše novinar ERRC-a.

Prije izbijanja ratnih sukoba, u Siriji je živjelo od 100 do 300 hiljada Dom Roma. Njihov ukupan broj iznosi nešto više od 2 miliona i pretežno naseljavaju područje Bliskog istoka, uglavnom Egipat, Iran, Tursku i Irak.

(portal-udar.net/errc.org, Bernard Rorke)