Sjećanje na Esmu Redžepovu: Dvije godine od smrti kraljice romske muzike

Testamentom, Esma je svoju kuću ostavila makedonskoj vladi, izraživši želju da se kuća pretvori u Dom humanosti i Muzej muzike. Ta ideja još nije realizovana, jer se i dalje vodi sudski spor oko nasljedstva

1561
Esma Redžepova i Šaban Bajramović

Velika zvijezda, kosmopolitskog načina života, otvorenog uma i srca, blistavog glasa, rođena je u Skoplju 1943. godine. Bila je i ostala uzor i inspiracija mnogim generacijama. Nadahnujući način života donio joj je titulu kraljice romske muzike i romskog naroda, ali njenim šarmom i dobrotom ponosili su se i svi ostali. Život je posvetila ljubavi, humanitarnom radu i umjetnosti.

Na današnji dan 2016. godine, Esma Redžepova je preminula u rodnom Skoplju.

Odrastala je u siromašnoj četvrti, u siromašnoj porodici. Nije dugo trebalo da Esmin muzički talenat izađe na vidjelo. Kako su godine odmicale, Esma je postajala sve više popularna u Makedoniji, nekadašnjoj Jugoslaviji, Evropi i šire.

Velika podrška i oslonac Esmi Redžepovoj, bio je njen suprug Stevo Teodosievski, takođe popularni muzičar i vlasnik Ansambla Teodosievski. Esma je postala članica ansambla, a nakon toga je upisala Muzičku akademiju  u Beogradu kako bi se usavršila, počela pisati i izvoditi neke od pjesama koje su i danas ostale vrlo prepoznatljive, poput Čaje šukarije i A bre babi.

Proglašena je kulturnom ambasadorkom Makedonije, koju je 2013. godine predstavljala na Eurosongu  u Švedskoj. Stotine muzičkih albuma, oko 1.000 pjesama i nekoliko hiljada solističkih koncerata, od toga veliki broj humanitarnih, dio su Esmine karijere. Oprobala se i u svijetu kinematografije. Debitovala je u filmu Krst Rakoc 1962. godine, a kasnije je glumila i u filmu Zapej Makedonijo, po čijem nazivu je snimila i istoimenu pjesmu.

Uspon karijere Esme Redžepove poklapa se sa periodom kada su Romi uživali, možda najveća prava od kada žive na ovim prostorima. Naime, u Titovoj Jugoslaviji, Romi su dobili status nacionalne manjine te jezička i kulturna prava. I sama Esma je održavala dobre privatne odnose sa predsjednikom Josipom Brozom Titom.

Pored muzičke karijere, Esmin život je obilježilo i istaknuto humanitarno djelovanje. Zajedno sa svojim suprugom, ona je othranila, školovala i finansijski osigurala više od 40 djece. Osnovala je muzičku školu u kojoj su se usavršala talentovana, siromašna romska djeca. Dva puta je bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir, jednom kao kandidatkinja Crvenog krsta Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svjetske organizacije Roma.

Testamentom, Esma je svoju kuću ostavila makedonskoj vladi, izraživši želju da se kuća pretvori u Dom humanosti i Muzej muzike. Ta ideja  još nije realizovana, jer se i dalje vodi sudski spor oko nasljedstva.

Esma Redžepova je sahranjena u Aleji velikana na gradskom groblju Butel  u Skoplju.

(portal-udar.net)