SJEĆANJE NA HEROJA: Na današnji dan preminuo Srđan Aleksić

Iako je Srđan sve ove godine sinonim za ljudskost i hrabrost, njegov otac je mnogo puta istakao da je on bio samo običan momak koji je u turobnom ratu odbranio čovjeka i zauvijek ostavio pečat u svom gradu, ali i cijeloj državi

590
Srđan Aleksić

Danas se navršava 28 godina od smrti Srđana Aleksića, heroja koji je dao svoj život spašavajući tuđi. Njegov otac Rade napisao je u čitulji “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”.

Srđan je 21. januara 1993. godine na trebinjskoj pijaci pritekao u pomoć Alenu Glavoviću, Bošnjaku kojeg su tukli pripadnici Vojske Republike Srpske. Hrabri Aleksić je spasio sugrađanina, ali je zbog toga brutalno pretučen, a od zadobijenih povreda je preminuo 27. januara.

Jedan od napadača poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na dvadeset i osam mjeseci zatvora. Srđan je posthumno odlikovan brojnim priznanjima u gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije, a počast mu je odata i tako što su neke ulice nazvane po njemu.

Iako je Srđan sve ove godine sinonim za ljudskost i hrabrost, njegov otac je mnogo puta istakao da je on bio samo običan momak koji je u turobnom ratu odbranio čovjeka i zauvijek ostavio pečat u svom gradu, ali i cijeloj državi.

Srpska antiratna melodrama iz 2013. godine, Krugovi, snimljena je na osnovu događaja koji su se desili u Trebinju 1993. Film govori o posljedicama jednog herojskog čina, te postavlja pitanje da li je herojsko djelo uzaludna žrtva ili pak proizvodi krugove koji se šire kroz vrijeme i prostor, podstičući nas da činimo nova dobra djela. Film „Krugovi“ je bio kandidat za američkog Oskara za najbolji film van engleskog područja 2013. godine.

O herojskom činu Srđana Aleksića, 2007. godine je i produkcija Radio-televizije Srbije (RTS) snimala dokumentarac Srđo.

Jedna od najprestižnijih novinarskih i mirovnih nagrada u Bosni i Hercegovini nosi ime upravo po Srđanu Aleksiću. Novinarsku nagrada „Srđan Aleksić“ dodjeljuje Mreža za izgradnju mira za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u BiH, o društvu i razvoju društveno odgovornog novinarstva.

U Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu, Pančevu, Podgorici i još nekim gradovima postoje ulice nazvane po Srđanu Aleksiću, no ne i u rodnom Trebinju.

(portal-udar.net)