Sjećanje na romske žrtve holokausta: Nevino stradali ne smiju biti zaboravljeni

Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada nije utvrđen

1376
Foto: Udar/arhiva

U Donjoj Gradini danas je obilježen 2. avgust, Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Ovo je jedno od najvećih stratišta Roma u Drugom Svjetskom ratu.Obilježavanju su prisustvovali brojni predstavnici udruženja Roma i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji su položili cvijeće i prisjetili se nevino stradalih žrtava.

Predstavnik Odbora za Rome, Aleksandar Mašić, kazao je za Udar da se ne smiju zaboravit mjesta stradanja Roma.

Podsjetio je da je u Donjoj Gradini stradao veliki broj Roma, preko 40 hiljada, ali da se ne smiju zaboraviti ni mjesta nedaleko odavde, Donja Uštica, Jasenovac, gdje je isto stradao veliki broj Roma.

Moramo da prenesemo našim potomcima da je naše nedužno romsko stanovništvo ovdje stradalo, i to ne smijemo da zaboravimo.  Nažalost, nismo bili u mogućnosti da u većem broju prisustvujemo obilježavanju zbog virusa Covid-19, ali nastojaćemo svake godine da dođemo i da značajne datume ne zaboravi naša romska populacija. Ono što su prenijeli nama, mi treba da prenesemo našoj djeci – poručio je Mašić.

Predstavnica Ženske romske mreže „Uspjeh“ Indira Bajramović rekla je da Mreža već nekoliko godina godina dolazi ovdje da oda počast Romima, Romkinjama, i romskoj djeci koja su ubijena.

-Ovdje piše 40 hiljada, međutim taj broj je puno veći, jer do 40 hiljada su brojali. Poslije su Romi i Romkinje dovoženi vozom i niko ih više nije brojao. Pretpostavlja se da ih je još bar pet puta toliko – naglasila je Bajramović.

Važno je također istaći da je ovo jedini logor koji je unutra imao poseban logor za djecu, koja su isto tako mučki ubijana.

Ono što mi kao pripadnici romske populacije možemo je da svake godine dođemo i odamo počast ovim žrtvama, da se nikad više nikome ne ponovi, i da se ne zaboravi – kazala je Bajramović.

Mladi romski aktivista i član Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“  Denis Mujić rekao je da se veliki zločin desio na ovom mjestu nedužnim ljudima i djeci.

Drago mi je što sam danas imao priliku kao mlad čovjek ovdje doći. Ovu priču neću zadržati za sebe nego ću je širiti dalje. Svojim kolegama ću je prenijeti i dovesti ih da im pokažem – poručio je Mujić.

Šef odsjeka za zaštitu prava i suradnju sa nacionalnim i drugim manjinama iz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH Želimir Lalić kazao je za Udar da je ovdje veliki broj i Roma i ne-Roma stradao od fašističkog terora.

Naša je dužnost da žrtvama odamo počast. Ministarstvo je uvrstilo u kalendar obilježavanja značajnih datuma u BiH i ovaj datum, tako da je naša obaveza da svake godine 2. avgusta dođemo na lice mjesta i položimo cvijeće nevino stradalim žrtvam – kazao je Lalić.

Inače, 2. avgust obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta, kada je u gasne komore u noći između 2. i 3. avgusta 1944. godine poslano i ubijeno 2.897 Roma u logoru Auschwitz u tzv. Porodičnom kampu za Cigane.

Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada nije utvrđen.

Tokom jula 1942. godine, svi Romi s područja tadašnje NDH deportovani su u Jasenovac. Za razliku od većine drugih zatočenika ovog koncentracionog logora, oni po dolasku u logor nisu bili identificirani po imenu, nego po broju vagona kojim su dovezeni u logor.

Pored Jasenovca, Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacijama na području današnje Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijelovima Republike Srbije.

Ispočetka je logor bio smješten u selu Uštica i to je mjesto potom dobilo naziv “Ciganski logor”. Kasnije su ih prebacivali u Donjoj Gradini na drugoj obali Save, mjestu masovnog stradanja.

(portal-udar.net)