Sjećanje na Srđu: Na današnji dan je pretučen, a ubrzo i umro vršeći ljudsku dužnost

Da bi zaštititio svog sugrađanina, Srđan je pritekao u pomoć Glavoviću, a četvorica vojnika su umjesto Glavovića kundacima pušaka pretukli Srđana

1101
Srđan Aleksić

Na današnji dan, prije 26 godina, Srđan Aleksić je brutalno pretučen na trebinjskoj pijaci. Grupa pipadnika Vojske Republike Srpske je 21. januara 1993. godine započela legitimaciju osoba.

Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimisanih osoba Alen Glavović, Bošnjak, počeli su ga maltretirati i tući. Da bi zaštititio svog sugrađanina, Srđan je pritekao u pomoć Glavoviću, a četvorica vojnika su umjesto Glavovića kundacima pušaka pretukli Srđana.

Od zadobijenih povreda, Srđan je pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine.

Srđanov otac je u čitulji napisao: „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost“.

Na dan sahrane, otac Rade se na prepunom groblju obratio prisutnima, između ostalog rekavši: „Danas, kad u ovu grobnicu spuštam svog sina Srđana, nadam se da će ovo zlo i da stane… Danas mi je neobično teško, jer dolaze mnogi prijatelji, poznanici i sugrađani da mi izraze saučešće, a neki od njih i da se pozdrave sa mnom, jer odlaze iz ovog grada i možda se nikad u njega neće vratiti.“

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.

Simbol mira i pravde

Srpska antiratna melodrama iz 2013. godine, Krugovi, snimljena je na osnovu događaja koji su se desili u Trebinju 1993. Film govori o posljedicama jednog herojskog čina, te postavlja pitanje da li je herojsko djelo uzaludna žrtva ili pak proizvodi krugove koji se šire kroz vrijeme i prostor, podstičući nas da činimo nova dobra djela. Film „Krugovi“ je bio kandidat za američkog Oskara za najbolji film van engleskog područja 2013. godine.

O herojskom činu Srđana Aleksića, 2007. godine je i produkcija Radio-televizije Srbije (RTS) snimala dokumentarac Srđo.

Jedna od najprestižnijih novinarskih i mirovnih nagrada u Bosni i Hercegovini nosi ime upravo po Srđanu Aleksiću. Novinarsku nagrada „Srđan Aleksić“ dodjeljuje Mreža za izgradnju mira za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u BiH, o društvu i razvoju društveno odgovornog novinarstva.

U Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu, Pančevu, Podgorici i još nekim gradovima postoje ulice nazvane po Srđanu Aleksiću, no ne i u rodnom Trebinju.

(porta-udar.net)