Skini lažno lice politike: Besplatna pravna podrška ženama za Opće izbore 2018.

Inicijativu za besplatnu pravnu pomoć kandidatkinjama na izborima 2018. godine realiziraju Fondacija CURE, Fondacija INFOHOUSE, Centar ženskih prava i Udruženje građanki Grahovo

1748
Foto: Udar

Danas je u Sarajevu održana press konferencija na kojoj je najavljeno otvaranje besplatne pravne pomoći ženama na političkoj i izbornoj sceni u BiH.

Na listama za opće izbore 2018. godine žena skoro i da nema. Objavljeni podaci pokazuju da tek 16 posto svih nositelja listi čine žene. Upravo su zato predstavnice organizacija civilnog društva u BiH ukazale da učešće žena u politici mora biti u skladu sa zakonodavstvom u Bosni i Hercegovini.

Nova inicijativa “Pravna pomoć ženama kandidatkinjama na izborima 2018. godine” upravo nastoji da ohrabri žene tako što će pružati  adekvatnu pravnu podršku tokom i nakon izbornog procesa i time ih ohrabriti da na izborima 2018 prijave kršenja njihovih prava.

“Skini lažno lice politike”, slogan je ove jedinstvene inicijative četiri organizacije civilnog društva.

Direktorica Fondacije INFOHOUSE, Dženana Alađuz, kazala je da slogan njihove inicijative spada u grupu najjednostavnijih i najprepoznatljiviji, ali i da je upravo to rečenica koju čujemo na svakoj kafi, u svakom redu kada plaćamo komunalije i kada god neko od ukućana upali TV. Vrijeme je da se ženama ponudi moćan alat, a to je besplatna pravna pomoć svim ženama, kandidatkinjama koje žele da prijave kršenje svojih prava i korupciju za vrijeme trajanja i nakon izbora.

„Zakon o ravnopravnosti spolova treba da važi i nakon izbora kada se dijele mandati. Bezbroj puta smo pokušali dobiti odgovor na pitanje: zašto zakon prestaje važiti nakon izbora, ali odgovor nismo dobili. Za vrijeme tzv. “mračnog doba” 1985., žene su držale 22% vlasti u tadašnjoj Bosni i Hercegovini, a danas u demokratskoj državi ta stopa iznosi samo 11%. Kome ovo može biti dovoljno? Za nas je ravnopravnost 50 posto i sve ispod toga je neprihvatljivo. Mi smo tu i stat ćemo uz svaku ženu koja želi da prijavi korupciju. Ne možemo biti hrabre za vas, ali možemo ići do kraja s vama.“, rekla je Alađuz.

Duška Andrić iz Centra ženskih prava iz Zeniceje, objasnila je na koji način funkcioniše pružanje besplatne pravne pomoći kandidatkinjama tokom izbornog procesa:

 „Mi pružamo klasičnu besplatnu pravnu pomoć koja funkcioniše kao obična advokatska kancelarija. Mi pružamo pravnu podršku ženama koje su bile žrtve nasilja,  žena žrtvama rata, ženama žrtvama diskriminacije i mobinga.“

Dodala je da se ukazala potreba da se pruža pomoć ženama, koje se susreću sa mnogobrojnim kršenjima njihovih prava za vrijeme i nakon izbora.

Način da se dobije pravna pomoć, rekla je, jeste obraćanje u jednoj od kancelarija u Sarajevu ili Zenici, tražite termin, izvrši se pravna osnova i onda se odredi kojim će se putem ići da se bi to kršenje, ili pravo provuklo kroz pravni sistem.

Foto: Udar

“Kandidatkinje će moći prijaviti i korupciju unutar vlastite stranke, a tu se nepravilnosti najčešće događaju kao i razne vrste vrijeđanja i omalovažavanja tokom izbornih kampanja”, istakla je Andrić i dodala da postoji Pravni tim koji je mobilan.

Pravna pomoć kad je riječ o kancelarijama dostupna je u Zenici i Sarajevu (tel/faks:032 402 049, mob: 060 311 19 22), a dostupan je i online link i što je vrlo važno pravni tim je mobilan.

Danka Zelić iz Udruženja građanki Grahovo, istakla je da je od prvih višestranačkih izbora u BiH broj žena u politici jako mali ,ili nikakav. Također je navela da se broj žena na svakim izborima smanjuje, a da je jedan od glavnih uzroka korupcija. Rekla je da korupcije ima, ali da je istu teško dokazati. Sa druge strane, žene ukoliko budu ćutale, ništa se neće promijeniti.

Na radionicama koje su organizovale u Sarajevu i Tuzli čule su za mnoge prevare, za slučajeve koje se dešavaju u praksi, naglasivši da je jako bitno progovoriti o problemima sa kojim se suočavaju kandidatkinje na izborima:

„Važno je da one kojih se ovo tiče dođu na vlast jer samo ukoliko one progovore o tome možemo se boriti protiv korupcije. Nećemo je iskorijeniti ali imamo način i prava kako izliječiti društvo.”

Jadranka Miličević iz Fondacije Cure je rekla da postoji saradnja između političkih partija i civilnog društva veoma teška i da je cijeli proces jako spor i da ne možemo biti zadovoljni:

„Zašto predstavnici/ce  civilnog društva učestvuju u izradi mnogi zakona, zato što nismo zadovoljni. Posebno jer isti ti predstavnici koji su s nama bili uključeni u izradu Zakona, iste  ne provode u praksi.”

Inicijativu za besplatnu pravnu pomoć kandidatkinjama na izborima 2018. godine realiziraju Fondacija CURE, Fondacija INFOHOUSE,  Centar ženskih prava i Udruženje građanki Grahovo.

(portal-udar.net)