SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE: Interese romske zajednice u ovom mandatu će zastupati Dragoljub Acković

Izmenama Zakona predviđeno je da strankama nacionalnih manjina nije potrebno da ostvare tri odsto kako bi im bili dodeljeni mandati, pri čemu se pri raspodeli mandata primenom sistema najvećeg količnika, količnici izborinih lista stranaka manjina uvećavaju za 35 odsto

1060
Skupština R.Srbije (Foto: paralment.gov.ba)

Građani Republike Srbije prije nekoliko dana su dobili novu Vladu, koju su na predlog mandatarke, Ane Brnabić, izglasali narodni poslanici Skupštine Srbije. U Vladi nema ministara ili ministarki iz redova nacionalnih manjina, a ono što ovaj sastav razlikuje od prethodnog je da polovinu čine žene. Manjine će kroz novo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, voditi Gordana Čomić.

Romi u Skupštini Srbije imaju svog predstavnika posle više od decenije. Za narodnog poslanika izabran je Dragoljub Acković. On je u skupštinske klupe ušao preko liste Srpske napredne stanke.

Acković je na poslaničkoj listi naprednjaka bio na 165. mestu. Bio je ujedno i jedini romski predstavnik.

Dragoljub Acković

“Važno je što će Romi imati svog delegata u Skupštini Srbije. Bilo bi lepo da imaju još nekog predstavnika, još bolje predstavnicu, ali ovog puta dobili smo jedno mesto. I to je veliki napredak”, rekao je Acković ranije za Udar.

Dragoljub Acković je autor nekoliko stotina tekstova i dvadesetak knjiga koje govore o romskoj nacionalnoj manjini. Od 1997. godine član je Udruženja književnika Srbije. Aktivan je i u romskom političkom pokretu. Bio je prvi predsednik Romske kongresne partije. Član je Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu od 2007. godine i predsednik je Fonda za istraživanje genocida dr Milan Bulajić od 2010. godine. Aktivni je član Komisije za proučavanje života i običaja Roma pri SANU.

Direktor YUROM Centra i predstavnik Lige Roma, Osman Balić, podseća da Romi kada su poslednji put imali svoje predstavnike u Skupštini, nisu bili složni pa ih većina pamti samo po njihovim međusobnim preprikama.

U Sazivu Skupštine do 2009. godine, Rome su predstavljali dr Rajko Djurić, ispred Unije Roma Srbije, Srđan Šajn ispred Romske partije i Jovan Damjanović, koji je u poslaničke klupe ušao preko liste Srpske radikalne stranke. Za romski narod statistički to su bile zlatne godine u parlamentarnom životu, ali nažalost prisustvo u skupštinskim klupama nije iskorišćeno na pravi način, ocenjuje Balić.

Izmena izbornog sistema u Srbiji podstakla je Osmana Balića da pokuša da okupi romske partije u Srbiji. Od ideje da zajedno nastupe na jednoj izbornoj listi ipak se brzo odustalo. Naime, početkom februara i mesec dana pre raspisivanja izbora, Skupština Republike Srbije usvojila je izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima. Novim izmenama izborni cenzus snižen sa pet na tri odsto, a obaveza svake poslaničke liste je da ima barem 40 odsto žena.

Balić je tada kao  predsednik predsedništva nevladine organizacije Liga Roma istakao da je za nacionalne manjine u Srbiji ovo dobra stvar.

Osman Balić (Foto: privatna facebook arhiva)

Ipak, ni ova izmena nije bila dovoljan podstrek da stranke Roma u Srbiji nađu zajednički jezik. Liga roma pokušala je da uspostavi dijalog i pokrene dogovor sa Strankom romskog jedinstva – Ferhada Saitija, Romskom partijom – Srđana Šajna, Unijom Roma Srbije iz Bogatića, listom Ljubiše Todića, Ujedinjenom romskom partijom iz Bujanovca i Demokratskom unijom Roma.

Izmenama Zakona predviđeno je da strankama nacionalnih manjina nije potrebno da ostvare tri odsto kako bi im bili dodeljeni mandati, pri čemu se pri raspodeli mandata primenom sistema najvećeg količnika, količnici izborinih lista stranaka manjina uvećavaju za 35 odsto.

Misala Pramenković

Smanjenje cenzusa i obaveza većeg broja žena u Skupštinu Srbije dovela je i Bošnjakinju Misalu Pramenović, profesoricu islamskih nauka. Mandat je dobila kao treća na listi Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, a njen ulazak u republički parlament izazvao je veliku pažnju javnosti. Ona je prva žena koja se u Parmalent Srbije ušla odevena u hidžab.

(portal-udar.net)