Slavkova muzika svakodnevno usrećuje Banjalučane

Svako jutro, kao na posao, Slavko kreće u Gospodsku ulicu da svira. Skoro 45 godina, širom bivše Jugoslavije, Slavko je nastupao sa svojom harmonikom. Putujući, otišao je iz rodnog Šapca i prihvatio Banjaluku kao svoj novi dom, a kako kaže i Banjaluka je njega prihvatila

1567
Slavko Marinković (Foto: Udar)

Šetnja Gospodskom ulicom u Banjaluci, gotovo je nezaobilazna kada se zateknete u gradu na Vrbasu. Trgovačke radnje, kafići, banke, pored svakog od ovih objekata možete zastati u zavisnosti od potrebe. Mi smo se zaustavili pored muzike koja je dopirala sa harmonike 58-godišnjeg Slavka Marinkovića.

Svako jutro, kao na posao, Slavko kreće u Gospodsku ulicu da svira. Skoro 45 godina, širom bivše Jugoslavije, Slavko je nastupao sa svojom harmonikom. Putujući, otišao je iz rodnog Šapca i prihvatio Banjaluku kao svoj novi dom, a kako kaže i Banjaluka je njega prihvatila.

„Narod me ovdje obožava. Pitajte prolaznike. Ljudi svih generacija pozitivno reaguju na moju muziku. Sviram samo narodne pjesme, stare hitove, sevdalinke… Najčešće od mene traže da sviram Šabanovu, Marinkovu, Safetovu, Halidovu muziku. Nekad više, nekad manje, ali uvijek nešto zaradim“, govori Slavko.

U prosjeku provodi sedam, do osam sati u Gospodskoj ulici. Kaže da je nedavno prodao svoju staru harmoniku, ali je kupio novu, italijanskog kvaliteta. Ne smetaju mu drugi svirači na ulici, jer svi oni su tu sa istim ciljem, a i ne zadrže se dugo.

Foto: Udar

„Dođu novi harmonikaši, ali budu dan, dva i odu. Na ulici se često pojavi omladina i svira zabavnu muziku. Mlađe generacije sada slušaju „divlju“ muziku gdje nema nikakvog talenta. Tako se gubi tradicija domaće muzike“, smatra Slavko.

On nije htio da se prilagodi novim trendovima i da na ulicama Banjaluke zasvira zabavnu, moderniju muziku.

„To mi nije problem da naučim da sviram za dvije minute, ali neću da učim, to se danas čuje, a sutra zaboravi. Ja sviram pjesme koje su stare i do sto godina, svi ih znaju i svi će ih uvijek slušati“, poručuje on.

Iako rjeđe, Slavko i danas svira na svadbama, rođendanima, krštenjima, susretima dijasporaca… Prema Slavkovim riječima, besparica je uticala da narod ne ide ni u kafane, pa tako ni muzičari nemaju puno posla u današnje vrijeme.

Slavko kaže da je srećan čovjek. Ima svoj stan, četvero djece i unučad, od kojih su svi u inostranstvu, školovali su se i žive dobro.

Za kraj razgovora, Slavko je odsvirao poznatu narodnu pjesmu Zvijezda tjera mjeseca.

Poslušajte:

(portal-udar.net)