Sloboda medija je temelj slobodnog čovjeka i društva

Svjetski dan slobode medija, 3. maj obilježava se s ciljem podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija

1708
Foto: Ilustracija

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan slobode medija, koji je ustanovljen 3. maja 1991. godine usvajanjem Deklaracije u Windhoeku, na konferenciji Ujedinjenih naroda o slobodi medija u Africi, koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine.

Tom deklaracijom cenzura je proglašena za grubo kršenje ljudskih prava, a vlade svih zemalja pozvane su da osiguraju poštivanje ustavnih garancija za slobodu medija.

Uspostavom Svjetskog dana slobode medija želi se upozoriti na to da se sloboda medija svakodnevno onemogućava u zemljama širom svijeta. Publikacije su cenzurirane, a novinari, urednici i izdavači se napadaju, zatvaraju i ubijaju. Afrički novinari želeći zaštititi novinarska prava i poticati na medijski pluralizam i nezavisnost  Deklaraciju u Windhoeku u Namibiji. Deklaracije proklamira načela slobode medija, pod kojom se podrazumijeva neovisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture.

Svjetski dan slobode medija, 3. maj obilježava se s ciljem podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija. Svaki napad protiv slobode medija je napad protiv međunarodnog prava, protiv čovječnosti te protiv same slobode.

Današnji dan bi trebao da podsjeti države da je njihova dužnost da poštuju  i podržavaju pravo na slobodu izražavanja u medijima koji su nezaobilazni  u ulozi izgradnje i očuvanja demokracije.

Uspostavom Svjetskog dana slobode medija želi se upozoriti na to da se sloboda medija svakodnevno onemogućava u zemljama širom svijeta. Publikacije su cenzurisane, a novinari, urednici i izdavači se napadaju, zatvaraju i ubijaju.

Prema Indeksu medijskih sloboda u svijetu, od 180 rangiranih zemalja BiH je prošle godine smještana na  65. mjesto, Srbija na 66., Hrvatska 74., Crna Gora 106., Makedonija 111.,a  Slovenija na 37. mjesto.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić čestitao je Međunarodni dan slobodne medija svim novinarima u Bosni i Hercegovini i svijetu, kazavši da je sloboda medija temelj slobodnog čovjeka i društava.

Povodom Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja, Udruženje BH novinari u saradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH organizuje javnu kampanju u 10 bh. gradova radi podizanja svijesti o ulozi i potrebi slobodnih medija u jednom demokratskom društvu, kojem BiH teži.

Obilježavanjem “Dana medija” želi se upozoriti na temeljna načela medijske slobode, razvijati svijest o njezinoj važnosti, braniti medije od napada i odati počast novinarima koji su izgubili život baveći se novinarstvom.

(portal-udar.net)