Slovačka: Doktorica odbila liječiti romskog dječaka jer mu majka nije bila vakcinisana, on ubrzo preminuo

545
Foto: Ilustracija

Četverogodišnji romski dječak preminuo je nakon što je imao napad astme u Slovačkoj.

Prije napada, lokalna doktorica odbila ga je liječiti jer mu majka nije bila vakcinisana protiv COVID-19, prenijeli su slovački mediji.

Dijete se dugo liječilo od astme i zbog toga je više puta bilo hospitalizirano. Dva dana prije nego je umro, baka koja je vakcinisana odvela ga je lokalnoj pedijatrici. Ona je odbila pustiti baku u ordinaciju i pregledala je dječaka nasamo. Propisala mu je lijekove, ali se stanje nije poboljšalo.

Dječakova majka vratila se doktorici dva dana kasnije, ali je ona odbila liječiti dječaka zbog toga što majka nije bila vakcinisana.

„Bilo mu je loše, kašljao je. Mogla ga je poslati u bolnicu, ali ga je odbila pregledati jer mu mama nije bila vakcinisana“, ispričale su komšije lokalnoj televiziji.

Dječak je kasnije kod kuće doživio napad astme i srušio se. Ekipa hitne pomoći koja se odazvala pozivu porodice nije mu mogla pomoći. „Pokušavali su ga oživjeti, ali ništa se više nije moglo uraditi“, kazala je žena iz romskog naselja.

Kad su pitali doktoricu zašto ne prima djecu čiji članovi porodice nisu vakcinisani, dobili su odgovor „Bez komentara“.

„Policija je počela istragu po ovom pitanju“, rekao je Daniel Džobanik, glasnogovornik regionalne policije.

Žene koje žive u ovom romskom naselju u Slovačkoj dugo su se žalile da ova doktorica insistira na tome da ljudi imaju negativan test na COVID-19 ili dokaz o vakcinaciji kako bi započeli liječenje.