Slovačka policija prekinula romsku zabavu, eskalirali protesti

732

Slovački mediji izvijestli su prije nekoliko dana da se dogodio incident između policije i skupine lokalnih stanovnika u naselju Košice, u gradu Šaca. Romi sada optužuju službenike za počinjenje brutalnosti i kršenje njihovih prava.

Nekoliko porodica iz lokalnog stambenog naselja (Romi i “ne-Romi”) slavili su dolazak prijatelja iz Engleske na lokalnoj benzinskoj stanici kada se incident dogodio. Policajcu je očito smetala proslava i odlučio ju je prekinuti, što je dovelo do sukoba nakon čega je jedan muškarac, Marián Kuchár, stavljen u lisice i odveden. Oni koji su slavili tvrde da nikoga nisu ometali ili sprečavali da nešto učini na benzinskoj stanici.

Oko 400 ljudi, većinom Romi, sutradan je protestiralo protiv intervencije policije. Grupa je priznala da su konzumirali alkohol kupljen na benzinskoj stanici, ali kažu da im je zapravo policajac preporučio da odu na stanicu, jer su navodno pravili previše buke slaveći na ulicama stambenog naselja.

“Došao je da nas upozori da kršimo noćni mir i tišinu. Rekao sam mu da je 23:00 i da idemo do benzinske pumpe. Tamo je prostor sa stolicama i tamo smo odlučili piti – rekao je Kuchár za Noviny.cz.

U 3:30 ujutro počeo je sukob.

“Policijska patrola upozorila je prisutne da prave buku i da je zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića na javnim mjestima, tako da čine nedozvoljene radnje”, navela je slovačka policija u saopćenju za javnost.

Oni koji su slavili tvrdili su da su im zaposlenici na benzinskoj pumpi dopustiti sjedenje na otvorenom i da je jedan od policajaca pristran, odnosno da ima predrasude prema njima, zbog čega je eskalirao sukob. Policija tu tvrdnju odbacuje i tvdi da su slavljenici bili agresivni. Kuchár se ne slaže s tom tvrdnjom.

“Bio je pristran prema meni. Ne mogu to objasniti drugačije. Moja prava su povrijeđena. Gurnuo je moju ženu, a moju sestru su napali pripadnici motoriziranih jedinica. Nije bilo razloga za to”, Kaže Kuchár.