Slučaj Dragičević: Od Banja Luke do Sarajeva-sukobi, protesti, hapšenja

Pored Sarajeva, podrška za roditelje Davida Dragičevića pristiže i iz drugih gradova širom BiH. Ogorčeni građani BiH putem društvenih mreža poručuju kako stoje uz Davora i Suzanu, roditelje stradalog Banjalučanina

1109
Foto: Udar ilustracija

Nekoliko stotina građana Sarajeva okupilo se večeras u ovom gradu ispred Zemaljskog muzeja u znak podrške jutros uhapšenom Davoru Dragičeviću, ocu tragično stradalog Davida Dragičevića, ali i svim Banjalučanima koji se bore protiv nepravde.

Građani su tokom ovog protesta blokirali glavnu ulicu Zmaja od Bosne ispred Zemaljskog muzeja.

Protesti u Sarajevu

„Večeras pokazujemo da je Sarajevo uz Davora i Suzanu, uz borbu za istinu i pravdu, uz borbu za slobodu govora i mišljenja. Sarajevo je uz Banja Luku”, poručili su građani Sarajeva.

Protestima se pridružio i Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića.

On je naglasio kako je ljudski i moralno podržati Davora i njegovu porodicu jer oni samo traže pravdu.

“Hvala svima koji su dolazili na proteste do sada i koji su i večeras došli. Nadam se da će se narod probuditi”, kazao je Memić, te dodao kako misli da nisu svi policajci i sudski vještaci korumpirani te da ih ima mnogo koji mu pomažu od početka, ali da se ne mogu istaći u moru loših.

Foto: Udar

Arijana Memić, sestra stradalog Dženana Memića, također je izašla na večerašnje proteste u Sarajevu.

“Sutra se ovo može desiti bilo kome, naša dužnost je pružiti podršku. Tragedija se dešava svima nama, neki samo još nisu došli na red, a nekima će se tek desiti ako se nešto ne promijeni. Mislim da dosta toga možemo postići mirnim okupljanjima. Treba istrajati, a ovo je jedini način da natjeramo pravosudne institucije da rade svoj posao”, rekla je Memić.

Podsjećamo, jutros je u Banja Luci priveden Davor Dragičević otac ubijenog Davida Dragičevića zbog sumnje da je izvršio krivično dijelo ugrožavanja sigurnosti. Lišenje slobode izvršeno je nakon što se Davor nije odazvao u vrijeme kada je u skladu sa zakonom pozvan u službene prostorije radi ispitivanja okolnosti za koje se sumnjiči. Tom prilikom policija je koristila silu.

Osim Davora u prostorije policije privedeno je i 20-tak članova grupe „Pravda za Davida“, kao i bivša Davorova supruga Suzana Radovanović koja je ubrzo puštena na slobodu.

Hapšenja u Banja Luci

Hapšenje Davora Dragičevića izazvalo je niz nemilih događaja na trgu Krajina u Banja Luci. Jedan građanin je krenuo na policiju, a više njih ga je hapsilo zbog čega je došlo do naguravanja policije i građana.

Nakon toga radnici čistoće uz jako obezbjeđenje pripadnika MUP-a uklonili su sa trga Davidovo srce i natpis „Davidov trg“. Malo kasnije, pauk služba sa trga je uklonila i automobil Davora Dragičevića. Okupljeni građani su i nakon toga nastavili sa protestom ali potom je usljedio novi sukob zbog čega su uhapšeni predsjednik PDP-a Branislav Borenović i narodni poslanik Draško Stanivuković, kao i još nekoliko osoba koji su pušteni na slobodu nakon nekoliko sati.

Foto: Fena

Posto je pušten iz prostorija, Draško Stanivuković se ponovo pridružio protestima i poručuje građanima da će na sebe preuzeti održavanje dnevnih protesta sve dok ne dođe Davor. Ponovo dolazi do sukobljavanja suprostavljenih strana poslije kojih je drugi put uhapšen Draško Stanivuković.

Oko 17 sati, građani i policija su se ponovo sukobili. Građani su  napustili Trg Krajine i prešli u Park Petar Kočić, nakon kratke protesne šetnje, zadržali su se ispred hrama Hrista Spasitelja.

Tokom današnjeg izvještavanja o ovom slučaju, na kratko je uhapšen je i novinar BHT-a Vladimir Šušak. Iz policije su saopćili da je problem nastao jer Šušak nije imo jasno istaknutu novinarsku akreditaciju, te da je pušten nakon što je utvrđen njegov identitet.

Ovaj slučaj je nakon današnjih dešavanja ponovo vraćen u žižu javnosti i veliki broj svjetskih medija je danas izvještavao o ovom događaja.

Pored Sarajeva, podrška za roditelje Davida Dragičevića pristiže i iz drugih gradova širom BiH. Ogorčeni građani BiH od jutros putem društvenih mreža poručuju kako stoje uz Davora i Suzanu, roditelje stradalog Banjalučanina.

(portal-udar.net)