SLUČAJ RIFATA AHMETOVIĆA IZ LUKAVCA NA SUDU: Da li Romi mogu legalno imati svoju imovinu?

Ubrzo se pojavila nova skica zemljišta, prema kojoj pomoćne prostorije na zemljištu: šupa, garaža i štala, koji su pri kupovini su bili na njegovom, sada pripadaju susjednom imanju.

4395
Kuća porodice Ahmetović (Fotografija ustupljena portalu Udar)

Općinski sud u Lukavcu uputio je poziv Rifetu Ahmetoviću za ročište na kojem će se raspravljati o uređenju međe između njegovog i susjednog imanja.

Naime, Rifet Ahmetović, kupio je 2008. godine kuću sa pomoćnim objektima i zemljište od 1.296 m2 u mjestu Bistarac, Općina Lukavac. Zbog tada loše finansijske situacije uselio je tek 2017. godine.

Problem je nastao kada su se, prema Ahmetovićevim riječima, na imanju nepozvani pojavili geodeti koji su nezakonito vršili mjerenja, te zatim napravili novu skicu zemljišta u korist susjeda. Na to je Ahmetović odgovorio tužbom, ali, kako kaže, niko nije želio da riješi njegov problem.

Ubrzo se pojavila nova skica zemljišta, prema kojoj pomoćne prostorije na zemljištu: šupa, garaža i štala, koji su pri kupovini su bili na njegovom, sada pripadaju susjednom imanju.

Prva geodetska skica na osnovu koje je Ahmetović kupio zemljište pokazuje da se međa nalazi nekoliko metara od kuće. Nova skica pokazuje da je međa pored same kuće.

Služba za geodetske i imovinsko-pravne poslove Općine Lukavac negira Ahmetovićeve tvrdnje. Za Udar iz ove službe kažu da oni nisu nikada radili prepravke parcela.

Ni jedna od navedenih promjena se ne odnosi na uređenje ili pokazivanje međe, te se izjašnjavamo da naša služba nije radila ni jedan predmet u postupku uređenja ili pokazivanja međe – rekli su nam iz Općine.

Međutim, prema dokumentima kojima Ahmetović raspolaže, to je navodno urađeno.

Inače, Ahmetovići su jedina romska porodica u tom naselju, pa se postavlja pitanje da li su iz tog razloga nepoželjni susjedi.

Ahmetović je imanje kupio uredno, legalno, a sada je u situaciji da mu se, kako tvrdi, otima dio imovine.

Ročište je zakazano za 1. septembar u 14 sati. Uz poziv za ročište sudionici se pozivaju da podnesu sve isprave, skice i druge dokaze od značaja za uređenje međe.

Sudski postupak će pokazati da li će se ova romska porodica uspjeti izboriti za svoja prava.

(portal-udar.net)