Sopstvenim inicijativama do boljih uslova za život u zajednici

Projekat ima tri osnovne aktivnosti, a to su rad sa mladima kroz provođenje edukacija i inicijativa kako bi osnažili omladinski romski aktivizam u BiH

1086
Učesnici radionice (Foto: Udar)

Projekat „Promocija prava i inkluzija Romkinja i mladih u BiH“  juče je okupio na Jahorini više od 25 mladih iz šest gradova Bosne i Hercegovine. Na dvodnevnom treningu mladi su imali priliku da nauče šta su to inicijative i kako se planiraju,te kako incijativa od pomoći postane priča koja animira širu zajednicu.

Po prvi put imam priliku da promjenim nešto u svojoj zajednici i ljudima oko sebe život učinim ljepšim. Drago mi je što sam dio ove grupe i nadam se da će biti još ovakvih edukacija – izjavila je Elvisa Džafić iz Modriče.

Partneri projekta su Udruženje „Romska djevojka-Romani ćej“ iz Prnjavora i Udruženje Roma Jačanje Zuralipe iz Viteza, a inicijative će se implementirati u Prnjavoru, Modriči, Vukosavlju, Vitezu, Donjem Vakufu i Travniku.

Upravo su urađene analize inicijativa i jako smo zadovoljni kako su mladi na pravi način vidjeli probleme u svojoj zajednici. Projekat traje 18 mjeseci, s tim što nas je pandemija korone usporila, pa ćemo vjerovatno tražit produžetak projekta. Cilj nam je osnažiti mlade ljude da  budu lideri koji će okupljati druge mlade ljude oko sebe, a isto tako i da oni personalno imaju vještine koje će iskoristiti malo bolje u svojim životima – rekao je Ševko Bajić, projekt menadžer ispred Care International.

Projekat ima tri osnovne aktivnosti, a to su rad sa mladima kroz provođenje edukacija i inicijativa kako bi osnažili omladinski romski aktivizam u BiH, rad sa institucijama da stvorimo mehanizme da predstavnice romske populacije učestvuju u procesima donošenja odluke, te rad sa Romkinjama gdje je cilj osnažiti žene i dati im priliku da pokrenu svoje male biznise.

Care International je nosilac projekta, a projekat je podržala Evropska Unija.

(portal-udar.net)