Soros daje milijardu dolara za mrežu univerziteta, sredstva i za romske studente

861
George Soros

Mađarsko-američki investitor i filantrop George Soros planira donirati milijardu dolara univerzitetima da jačaju demokratiju i obrazuju proganjane zajednice.

Soros je to obećao sinoć na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Švicarskoj, kazavši da želi iskoristiti taj novac za povezivanje postojećih univerzitetskih mreža širom svijeta, u reakciji na globalno zagrijavanje, protestne pokrete širom svijeta i političke trendove.

“Prošle godine najmoćnije sile, SAD, Kina i Rusija su ostale u rukama potencijalnih ili aktuelnih diktatora, a broj autoritarnih vladara nastavlja rasti”, rekao je 89-godišnji milijarder na večeri koju svake godine organizuje na skupu političara i poslovnih ljudi u Davosu.

Mreža visokoškolskih ustanova uključivaće Centralno-evropski univerzitet koji finansira Soros, i ima za cilj da razvije kritičko razmišljanje među studentima.

Sredstva će također biti korištena za studente iz marginaliziranih zajednica kao što su izbjeglice, zatvorenici, velika evropska romska manjina i mijanmarski narod Rohinje, rekao je Soros.

(portal-udar.net)