Spajanjem muzike i ekologije, Esmeralda postiže najbolje rezultate

Ova sedamnaestogidišnjakinja ima vrlo zrelo razmišljanje. Na pragu je punoljetstva, kada će početi sama donositi neke vrlo važne odluke. Za Esmeraldu, to sigurno neće predstavljati problem

1588
Esmeralda Muratović sa šefom Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Lars-Gunnar Wigemarkom

Sedamnaestogodišnjakinja Romkinja iz Gračanice, Esmeralda Muratović, učenica je Mješovite srednje škole, smjer Arhitektonski tehničar. Pored toga što želi da jednog danas postane arhitektica, radi i na  promovisnju bosanskohercegovačke kulture.

Odlična je učenica, a takođe i članica većine sekcija u školi, od kojih horsku i ekološku sekciju „Eko lider“, izdvaja kao omiljene.

Spojem muzike, ekologije i kulturne baštine, Esmeralda postiže najbolje rezultate.

Tako je i bilo ove godine, kada je u februaru dobila prvu nagradu za najbolju fotografiju, povodom Godine kulturnog naslijeđa, koju je organizovao Info Centar EU u našoj zemlji. Esmeralda je učestvovala na temi Kuća Mare Popović, a tom prilikom rekla da je za nju bila čast predstaviti kulturno nasljeđe BiH.

Esmeralda se na ovo takmičenje, kako kaže, prijavila s ciljem da Evropi pokaže i promoviše kulturno naslijeđe BiH za koje, kako i sama tvrdi, Evropi otvara vrata u ulaz bosanskohercegovačkoj kulturnoj baštini.

U razgovoru sa Esmeraldom, dotakli smo se i mladih, njenim planovima u budućnosti. Smatra da mladi još uvijek nisu svjesni svojih mogućnsti.

„Smatram da mladi nisu potpuno svjesni koliki uticaj imaju na cjelokupnu zajednicu. Ogroman broj njih nezainteresovan je i nema ideju šta napraviti od svoga života. Međutim, nadu moramo polagati u nekolicini osoba, koja nije idealizirana pogrešnin vrijednostima i mržnjom prema svome“, rekla je Esmeralda za naš portal.

Nadam se, dodal je, da je dovoljno onih koje ovakvo stanje motiviše da rade na tome kako bismo imali čvrstu i zadovoljavajuću zajednicu.

Jedna od njenih želja je da upiše studije primjenjene umjestnosti, tačnije, grafički dizajn.

„Do tog trenutka, ostalo je još dosta vremena, tako da ne mogu sa sigurnošću govoriti da li je to konačna odluka“, rekla je ona.

Ova sedamnaestogidišnjakinja ima vrlo zrelo razmišljanje. Na pragu je punoljetstva, kada će početi sama donositi neke vrlo važne odluke. Za Esmeraldu, to sigurno neće predstavljati problem. A neće biti ni dvojbe, da li će ostati, ili jednog dana otići iz Bosne i Hercegovine. Po ovome što je nama rekla, ona je već odlučila.

„Vrijeme koje naši stari nazivaju „boljim vremenom“, bilo je vrijeme gdje su se uništene stvari popravljale, a ne bacale i napuštale. Na taj način treba da gledamo i ovu našu domovinu. Mi imamo samo nju i ona ima samo nas u koje može da polaže svoje nade“ rekla je ona.

Na kraju, Esmeralda je rekla da svako od nas treba na svoj način da pridonese zajedničkom napretku.

„Svako od nas ima jedinstvenu priliku da postane “heroj” u ovim, naizgled, teškim vremenima“, pručila je na kraju!

(portal-udar.net)