Spektakularan doček u Kaknju za najboljeg bh. atletičara Amela Tuku

Veliki broj građana Kaknja, svih uzrasta i generacija, gromoglasno je pozdravio Tuku, uspješnog sportistu koji je odrastao i srednju školu završio u Kaknju i koji je odhranjen rudarskim hljebom

690
Foto: Udar

Brojni Bosanci i Hercegovci bili su ponosni kada je njihov najbolji atletičar Amel Tuka kao drugi prošao kroz cilj na utrci 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Nakon bronce osvojene prije četiri godine na SP-u u Pekingu, Tuka je svojoj domovini donio i srebrenu medalju. Srebro, zlatnoga sjaja. Za BiH sigurno je tako. Jer imaju najbržeg čovjeka u Europi i drugog najbržeg čovjeka na svijetu.

Spektakularan doček za najboljeg bh. atletičara Amela Tuku upriličen je i u Kaknju. Za svog sugrađanina Kakanjci su doček organizovali na platou ispred zgrade Općine.

Veliki broj građana Kaknja, svih uzrasta i generacija, gromoglasno je pozdravio Tuku, uspješnog sportistu koji je odrastao i srednju školu završio u Kaknju i koji je odhranjen rudarskim hljebom, kojeg je njegov otac Senad zarađivao u kakanjskom rudniku.

Na dočeku su se okupili Tukini prijatelji, drugovi iz školskih klupa, poznanici, rodbina, članovi kakanjskih sportskih klubova i drugi.

Skupu je prisustvovala i profesorica fizičkog vaspitanja Matilda Lapajne, koja je u srednjoj školi prepoznala njegov talent za atletiku.

Tuku je pozdravio i bivši načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra koji mu je pomogao na samom početku nizanja sjajnih sportskih rezultata.

Zajedno s trenerom i načelnikom Općine Kakanj izašao je na binu i obratio se građanima ovog grada.

“Svi ste u mom srcu. Sve ovo što sam radio, radim za vas i za naš narod. Znate da sam odrastao ovdje, život me zbog sporta odveo na drugu stranu, ali Kakanj nikad ne mogu zaboraviti. Ponosan sam što sam iz Kaknja. Vi ste moji, ja sam vaš. Slobodno me možete zvati svojim. Napravili smo zajedno još jedan korak. Popeli smo se još jednu stepenicu iznad. Veliki ste dio ovoga. Pišemo zajedno historiju sporta“, rekao je Amel Tuka.

Atmosferu na dočeku do usijanja je doveo poznati komentator Sabahudin Baho Topalbećirović. Pjevalo se u čast Tukinog uspjeha, ponosno mahalo zastavama, skandiralo njegovo ime i prisjećalo na srednjoškolske dane kada je osvojio prvu pobjedu na trci ulicama Kaknja.

Foto: Udar

Tuki su na pozornici uručeni prigodni pokloni, slika s motivima proslava sjajnih uspjeha, te ček u iznosu 10.000 KM. Darove je uručio načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Viceprvak svijeta na 800 metara stigao je i iznenaditi mladence u Općini, ispred čije su zgrade Kakanjci organizovali doček za svog sugrađanina.

(portal-udar.net)