”Sport bez granica” za inkluziju bez granica

Primarni cilj ove manifestacije bio je da pruži zabavan sadržaj u kojem će svi uživati i pružiti svoj doprinos u stvaranju socijalne inkluzije kroz učešće u aktivnostima sportskog karaktera i druženja prikladnog za sve građane BD

1915
Foto: Udar

Manifestacija „Sport bez granica“ koja je jučer održana na stadionu Blatuša, okupila je mnogobrojne Brčake i Brčanke svih uzrasta. Ovaj događaj, inkluzivne prirode, organizovan je kroz saradnju Omladinskog centra „Vermont“ i Vlade Brčko distrikta, uz financijsku podršku njemačke organizacije GiZ GmbH.

Pored ukazivanja na značaj sporta i fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu, ovaj događaj je imao i jedan drugi cilj –  promocija sporta kao inkluzivnog alata u kojem su svi jednaki, neovisno o boji kože, nacionalnoj pripadnosti, rodu i spolu.

Nadamo se da smo uspjeli pokazati svim učesnicima današnje manifestacije, da je moguće zabaviti se i kada si sa „strancima“. Danas na ovom događaju vidimo više od stotinu osoba, različitog spola, etničke i nacionalne pripadnosti i svi se zabavljaju zajedno sa mališanima i svojim sugrađanima. Ovo je pravi, šarenoliki duh Brčko distrikta koji moramo malo više promovisati – naglasio je Dražen Mihajlović, jedan od organizatora.

Primarni cilj ove manifestacije bio je da pruži zabavan sadržaj u kojem će svi uživati i pružiti svoj doprinos u stvaranju socijalne inkluzije kroz učešće u aktivnostima sportskog karaktera i druženja prikladnog za sve građane BD.

-Ovo je jedna od zaista dobro osmišljenih aktivnosti za integraciju i uključivanje svih stanovnika koje se sve češće organizuju u našem gradu. Promocija jednakosti i tolerancije na ovakav način, iako ne šalje direktnu poruku, ipak dopire do Brčaka, jer evo, kao što se vidi, svi smo ovdje i super se provodimo, iako smo različiti – istakla je Sabuha Salihović-Ćorić, učesnica manifestacije.

Program manifestacije bio je podjeljen u dva djela. Prvi namjenjen djeci, roditeljima, bakama i dekama u vidu rekreativnih aktivnosti, dok je drugi bio namjenjen mladima, u vidu zajedničkog druženja uz animatore, muziku i ples. Igraonice koje su promicale vrijednosti prijateljstva, tolerantnosti i suživota ujedinile su mališane i roditelje i pružile im pregršt zabave i sreće.

Meni je bilo baš zabavno, družila sam se sa svojim drugaricama i drugom djecom. Nadam se da ćemo se opet ovako sastati da se igramo i družimo jer je baš lijepo – kazala je Amela Aljić, mlada učesnica manifestacije.

„Sport bez granica“  predstavlja prvu od aktivnosti u sklopu istoimenog projekta koji će na području Brčko distrikta djelovati s ciljem unapređenja položaja svih marginalizovanih grupacija koristeći sport kao alat za inkluziju. Projekat je nastao kao produkt dugogodišnje saradnje sa njemačkim GiZ-om i obuhvatit će mnogobrojna sportska udruženja i obrazovne ustanove.

Kroz našu dugoročnu saradnju sa njemačkom organizacijom GiZ i projekte koje nam je ova međunarodna organizacija financirala, uvidjeli smo da je inkluzija neophodna u svim segmentima društva. Sport kao alat za inkluziju predstavlja jedan moćan vid uključenja svih marginalizovanih grupa u svakodnevni život. Omladinski centar „Vermont“ je oformio radnu grupu za izradu akcionog plana za inkluziju marginalizovanih grupa i na taj način smo uspjeli definisati aktivnosti koje ćemo raditi kako bi uspjeli ostvariti ovaj cilj. Prva od tih aktivnosti je i ovaj događaj koji je okupio preko 150 najmlađih građana i građanki Brčko distrikta, njihove roditelje i predstavnike sportskih udruženja, profesora fizičkog vaspitanja  i profesora razredne nastave – istakao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“.

Podršku u organizaciji ovog događaja pružili su i mnogobrojna sportska udruženja iz Brčkog.  Organizatori naglašavaju da je ovo prva u nizu aktivnosti kojima će ovaj projekat nastojati da odgovori na pitanje podsticanja socijalne inkluzije kroz sport i zajedničko druženje.

(portal-udar.net)